Oglas
· · Komentari: 0

NE ZABORAVITE DA POSADITE BOŽIĆNU PŠENICU: Veruje se da donosi SREĆU I BLAGOSTANJE, a evo kada treba to da uradite

Proslava Božića ne može da protekne bez česnice, sveće i, naravno, božićne pšenice, koju mnogi kupe u supermarketu u poslednjem trenutku.

1702719985_2861493_profimedia0650407490_ff--1-.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ipak, mnoge domaćice odlučuju da same posade pšenicu, a to može biti i zabava za celu porodicu. Zašto je ovog puta ne biste posadili sami i dočekali Božićnu pšenicu koja je vaših ruku delo?

Zašto se sadi božićna pšenica?

Prema predanju, gajenje božićne pšenice počelo je zbog roditelja Isusa Hrista.

Naime, Marija i Josif su, bežeći od Irodove vojske, sreli poljoprivrednika koji je sejao pšenicu, a Marija ga je zamolila da vojnicima kaže da su oni već prošli. Kada su se vojnici pojavili, desilo se, kažu vernici, čudo - pšenica koja inače raste mesecima odmah je izrasla i sakrila ih, a vojnici su poverovali da su oni koje gone odavno otišli, pa su odustali od potrage.

 

Šta predstavlja pšenica?

Iako je prelep praznični ukras na trpezi, božićna pšenica ima i dublje, simbolično značenje - ona predstavlja plodnost, krug života, obnovu, prosperitet i uspešnu žetvu u Novoj Godini.

U prošlosti se verovalo da božićna pšenica može da odredi i kakva nas žetva čeka, pa su tako vernici smatrali da će veoma gusta i visoka doneti plodnu godinu, dok će manje zelena, retka, slaba i niska označiti i neuspešnu žetvu.

 

Kada se sadi božićna pšenica?

Uglavnom se božićna pšenica posadi po poslednjim velikim praznicima pred Božić - ili na Svetu Varvaru (17. decembra) ili na Svetog Nikolu (19. decembra).

Postupak sejanja božićne pšenice:

- Ostavite zrna u mlakoj vodi neko vreme, pa osušite na papirnom ubrusu.

- Stavite sloj zemlje na dno činijice, pa pospite zrna pšenice. Zatim prekrijte još jednim malim slojem zemlje. Umesto zemlje može da se koristi i pamučna vata, a tada vam ne treba drugi sloj za prekrivanje zrna.

- Pospite vrlo malo vode i stavite na dobro osvetljeno mesto, koje ne sme da bude pretoplo da se ne bi osušilo.

- Zalivajte pšenicu svaki dan, jednom do dvema kašikama vode, tako da bude vlažno, ali ne i natopljeno.

Žito ošišajte kako bi bilo ravno i da bi sveća nesmetano gorela.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas