Oglas
· · Komentari: 0

NE ZABORAVITE OBIČAJE ZA DETINJCE! Jedan od najlepših praznika, ovo NIKAKO NEMOJTE DA ZABORAVITE (VIDEO)

Pravoslavna crkva danas obeležava Detinjce, radosni praznik koji se slavi tačno tri nedelje pre Božića.

1702798147_3750508_de_ls.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Na ovaj dan postoji običaj da roditelji rano ujutru, vežu svoju decu za stolicu na kojoj sede ili dok još spavaju u krevetu. U tu svrhu koriste se kanapi, trake,neki deblji konac. Simbolično mogu da se “vežu” i bebe, ali i velika deca koja još uvek žive s roditeljima pod istim krovom.

Nekoliko dana pre ovog praznika roditelji obično opominju mališane da će ih vezati i to je znak da treba da pripreme "otkup". Naime, običaj je da deca, kako bi platila “otkup”, daruju roditeljima sitne poklončiće pa se vredni mališani potrude da “uštede” za te poklone (voće, bombone, čokolade, neke sitnice).

Osim roditelja, decu mogu vezati i članovi šire porodice- tetke, ujaci, stričevi, bake i deke...Nakon što se deca „otkupe" ovim sitnim darovima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu otvore da se svi zajedno počaste.

Vezivanje za Detinjce, ali i za Materice i Oce, ima simboliku- da učvrsti porodične veze, zadrži mir i slogu u kući i poštovanje, ali isto tako da opomene ukućane na vrlinu skromnosti. Takođe, u pravoslavlju štedljivost je vrlina, a naročito pošten i marljiv rad.

Na ovaj dan priprema se i ručak nešto svečaniji i bogatiji nego inače, ali obavezno hrana treba da bude posna, jer praznik pada u vreme Božićnog posta. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice i priprema za najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Srpska Pravoslavna crkva ističe značaj da se deca uče praznovanju i simbolici ovih praznika od malena, kako bi njihov značaj postepeno shvatili i prihvatili. Veličina poklona nije bitna, može da bude neka sitnica ili voće. Važno je proslavljati u zdravlju i veselju i nedozvoliti da se narodni običaji zaborave i zanemare.

Detinjci nemaju svoj fiksni datum, to je „klizni“ praznik, pa se datum određuje u odnosu na dan kada je Božić. Posle njih, naredne nedelje su Materice, a zatim Oci.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas