Oglas
· · Komentari: 0

Nikad ne znate da li ste isključili peglu ili zaključali vrata? Genijalan psihološki TRIK koji vam može pomoći da budete sigurni da ste to uradili

Poslušajte savete stučnjaka koji vam mogu pomoći da se više ne brinete oko ovih stvari

1710253601_Foto-Shutterstock-zaboravljanje.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Koliko često vas pamćenje izneveri? Da li i vi spadate u one koji nikad nisu sigurni da li su isključili peglu ili šporet pre nego što su izašli iz stana ili da li su uopšte zaključali ulazna vrata? Ako ste se prepoznali u ovim primerima, sigurno znate i da niste jedini. Probajte metodu koja zaista funkcioniše i koja će vam pomoći da iz kuće izađete "mirne glave", sigurni da niste zaboravili ove stvari.

Stručnjak za neurokognitivnu psihologiju Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru objašnjava u intervjuu za "miHOMEBOOK" da se naš mozak ne fokusira na radnje koje se obavljaju svaki dan.

Isključivanje šporeta nakon kuvanja ili zaključavanje ulaznih vrata na putu do posla deo su niza radnji koje se dešavaju, manje-više, istim redosledom. Na primer, kada izađete iz kuće, ovo su radnje koje redovno obaljate: obuvate cipele, oblačite kaput ili jaknu, uzimate torbu, gasite svetla, zaključate ulazna vrata i potom odlazite na prevoz. Ove radnje izvodite gotovo automatski, ne razmišljajući o njima, objašnjava stručnjak i dodaje da postoji trik koji će vam pomoći da "prevarite mozak" i naterate ga da zapamti ove rutinske radnje. 

Pretvorite "običnu" radnju u nešto "neuobičajeno", i to koristeći maštu. Postoji nekoliko opcija da ovo uradite: pevajte pesmu kada zatvorite vrata ili, na primer, poskočite kada isključite peglu. Tada će vaš mozak zabeležiti ovaj trenutak u sećanju i povezati ga sa tim konkretnim danom.

(Lepa&Srećna)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas