Oglas
· · Komentari: 0

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Smete li vruću hranu odmah staviti u frižider

Kada imate posla sa hlađenjem hrane, glavna pretnja dolazi od dve specifične vrste bakterija - Clostridium perfringens i Bacillus cereus.

1716630448_92131_profimedia-0839555747_f.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ako imate običaj da ostavite ostatke hrane na kuhinjskom stolu preko noći i pojedete ih sledećeg jutra, to verovatno nije najsigurnija opcija. No, znači li to da bi trebalo vruće ostatke hrane odmah da stavljate u hladnjak? Zvuči dobro u teoriji, ali stavljanje tek kuvanih obroka u hladnjak postavlja niz pitanja. Naime, smeta li to sposobnosti hrane da se pravilno ohladi? I može li zagrejati ostale ostatke koji su već u hladnjaku do te mere da više nisu sigurni za jelo? Evo što kažu stručnjaci za sigurnost hrane.

Pre nego što pređemo na najsigurniji način hlađenja vašeg obroka, vratimo se korak unazad i razgovarajmo o tome zašto je to važno: pravilno hlađenje ostataka hrane je ‘važna komponenta sigurnosti hrane, tvrdi Nikol Ričard, saradnica za istraživanje sigurnosti hrane na Univerzitetu Roud Ijlend. 

Na taj način ograničavate količinu vremena koje vaše jelo ostaje u ‘opasnoj zoni’, ili onom temperaturnom limbu između 4 i 60 stepeni u kojem cvetaju patogene bakterije koje mogu da uzrokuju bolest. Kada imate posla sa hlađenjem hrane, glavna pretnja dolazi od dve specifične vrste, Clostridium perfringens i Bacillus cereus, kaže dr Donald Šafner, predstavnik Odeljenja za nauku o hrani Univerziteta Rutgers.

Te se bakterije razlikuju se od ozloglašenih igrača trovanja hranom poput salmonele i Ešerihije koli, koji se ubijaju temeljnim kuvanjem. Clostridium perfringens i Bacillus cereus, s druge strane, mogu da formiraju toplotno stabilne spore koje mogu da prežive visoke temperature, što znači da se mogu skrivati ​​čak i u pravilno kuvanim obrocima. Te se bakterije mogu razmnožavati ako hrana predugo ostane u opasnoj zoni i mogu uzrokovati bolesti, kaže dr Šafner. Rezultat? Teški simptomi trovanja hranom poput povraćanja i proliva.

Prema dr Šafneru, neke su namirnice rizičnije od drugih. To uključuje meso i živinu i proizvode od žitarica poput riže i testenine. Dakle, ako vaši ostaci uključuju šniclu ili špagete, na primjer, još je važnije pravilno ih ohladiti.

(N Portal)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas