Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИВАЈУ: Смете ли врућу храну одмах ставити у фрижидер

Када имате посла са хлађењем хране, главна претња долази од две специфичне врсте бактерија - Clostridium perfringens и Bacillus cereus.

1716630448_92131_profimedia-0839555747_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ако имате обичај да оставите остатке хране на кухињском столу преко ноћи и поједете их следећег јутра, то вероватно није најсигурнија опција. Но, значи ли то да би требало вруће остатке хране одмах да стављате у хладњак? Звучи добро у теорији, али стављање тек куваних оброка у хладњак поставља низ питања. Наиме, смета ли то способности хране да се правилно охлади? И може ли загрејати остале остатке који су већ у хладњаку до те мере да више нису сигурни за јело? Ево што кажу стручњаци за сигурност хране.

Пре него што пређемо на најсигурнији начин хлађења вашег оброка, вратимо се корак уназад и разговарајмо о томе зашто је то важно: правилно хлађење остатака хране је ‘важна компонента сигурности хране, тврди Никол Ричард, сарадница за истраживање сигурности хране на Универзитету Роуд Ијленд. 

На тај начин ограничавате количину времена које ваше јело остаје у ‘опасној зони’, или оном температурном лимбу између 4 и 60 степени у којем цветају патогене бактерије које могу да узрокују болест. Када имате посла са хлађењем хране, главна претња долази од две специфичне врсте, Clostridium perfringens и Bacillus cereus, каже др Доналд Шафнер, представник Одељења за науку о храни Универзитета Рутгерс.

Те се бактерије разликују се од озлоглашених играча тровања храном попут салмонеле и Ешерихије коли, који се убијају темељним кувањем. Clostridium perfringens и Bacillus cereus, с друге стране, могу да формирају топлотно стабилне споре које могу да преживе високе температуре, што значи да се могу скривати ​​чак и у правилно куваним оброцима. Те се бактерије могу размножавати ако храна предуго остане у опасној зони и могу узроковати болести, каже др Шафнер. Резултат? Тешки симптоми тровања храном попут повраћања и пролива.

Према др Шафнеру, неке су намирнице ризичније од других. То укључује месо и живину и производе од житарица попут риже и тестенине. Дакле, ако ваши остаци укључују шницлу или шпагете, на примјер, још је важније правилно их охладити.

(Н Портал)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas