Ovo pitanje posebno postavljemo tokom hladnijih meseci kada se sve više oslanjamo na korišćenje povrća koje je zamrznuto
Zamrznuto povrće se često smatra praktičnom alternativom svežem povrću, posebno kada je reč o sezonskim vrstama. Međutim, da li zamrznuto povrće zadržava sve hranljive materije?
Jedna studija je pokazala da blanširanje i zamrzavanje povrća do 2 meseca nije značajno promenilo njegov fitohemijski sadržaj. Iapk, studije pokazuju da zamrzavanje može različito uticati na nutritivnu vrednost određenog povrća i specifičnih hranljivih materija.
Na primer, jedna studija je otkrila da je zamrznuti brokoli imao više riboflavina u poređenju sa svežim brokolijem, dok je zamrznuti grašak imao manje ovog vitamina.
Pored toga, dok su zamrznuti grašak, šargarepa i spanać imali manje beta-karotena, nije primećena značajna razlika između zamrznutog i svežeg zelenog pasulja i spanaća. Još jedna studija je istakla da zamrznuti, nekuvani kelj sadrži veću količinu antioksidanata od svežeg kelja, što sugeriše da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidanata u određenom povrću.