Oglas
· · Komentari: 0

SVI OVDE GREŠE: Signal za pomoć "SOS" NIJE SKRAĆENICA kao što većina misli! Evo šta zapravo znači

Godine 1906. na Radio-konferenciji u Berlinu SOS je ustanovljen kao međunarodni signal za pomoć, umesto do tada najčešće korišćenog CeKuDe (CQD) signala.

1636969689_pjimage--31-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Reč “SOS” nije skraćenica kao što većina misli. Mada postoje teorije da signal znači “Save Our Ship” (“Spasite naš brod”), “Save Our Souls” (“Spasite naše duše”), pa čak i “Send Out Succour” (“Pošaljite pomoć”) istina je zapravo da reč ne znači zapravo ništa!

Kratko i jasno

Kombinacija SOS je odabrana zbog jednostavnog načina slanja signala Morzeovom azbukom, tri kratka, tri duga, tri kratka tj. • • • — — — • • •, a ne da bi predstavljala slova SOS.

Pročitajte još: NAJSKUPLJE GROŽĐE NA SVETU: Raste u Japanu, a jedno zrno košta 400 dolara - Evo kakav ukus dobijate za taj novac! (FOTO)

To je najkraća i najjedostavnija reč u Morzeovom kodu, a izbor je načinjen i baš zbog toga što ne znači ništa pa je mogao biti međunarodno prihvaćen.

Titanik slao SOS

Ostalo je zabeleženo i da je prvi brod koji ga je upotrebio tako zatraživši pomoć bio “Slavonija” kompanije Kjunard, kada je pretrpeo brodolom na Azorskim ostrvima 10. juna sledeće godine.

Kao prilog priči treba dodati i činjenicu da je SOS zapravo samo jedan od znakova koji su pomorci koristili da pošalju signal za pomoć. 

Slavni Titanik, koji je udario u ledeni breg 1912. godine, naizmenično je slao preko radija signale SOS i CQD.

Vremenom je signal CQD izumro, a SOS je postao univerzalno prihvaćen.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas