Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛУКСУЗ

НАЈСКУПЉЕ ГРОЖЂЕ НА СВЕТУ: Расте у Јапану, а једно зрно кошта 400 долара - Ево какав укус добијате за тај новац! (ФОТО)

У јапанској култури воће се сматра луксузом и поклоном. У ствари, јапански супермаркети често неће продавати воће ако имају било какве мрље или нису правог облика.

1636890065_shutterstock_2043786428.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Инспектори као што је Казуиоши Сакураи користе веома специфичне критеријуме да би пажљиво испитали свако зрно или појединачно грожђе које расте у граду Кахоку. Гледа се боја, величина и још неколико ставки.

Прва класа

Грожђе врхунског квалитета чини скоро 90% бербе, а грожђе специјалног квалитета чини око 10%. Супериорни гроздови могу коштати између 90 и 140 долара. Специјално врхунско грожђе кошта од 180 до 450 долара. Али још увек постоји једна категорија виша од ове две.

Прочитајте још: "НЕ КОРИСТИМ ФИЛТЕРЕ“: Манекенка тврди да Инстаграм стално брише њен налог јер је "САВРШЕНА", па људи мисле да је лажан профил (ФОТО)

Само једна или две гомиле годишње се квалификују као Премијум у Кахоку. Пољопривредници се надају да ће једну гомилу премијум грожђа продати за више од 1.000 долара.

Године 2020. на аукцији је продат грозд у вредности од 12.000 долара.

Ове године су успели да одгаје два спацијално врхунска грозда, али 2019. и 2020. ниједно грожђе се није квалификовало за премијум категорију.

Без обзира на класу, сво грожђе Руби Роман има јединствен слатки укус.  Берба почиње у јулу, баш у време једног од два главна јапанска празника даривања, Очуген.

Грожђе се узгаја само у префектури Ишикава, а узгаја се у пластеницима, где фармери имају бољу контролу над процесом узгоја. Свако грожђе се прати и негује, тако да свако зрно у грозду изгледа потпуно идентично.

Да би произвели грожђе одговарајуће величине, користе уређај за проређивање грожђа и једноставне маказе. 

Други фактор који контролишу је светлост. Један од начина за контролу светлости је додавање или уклањање листова у близини винове лозе. Да би потврдили да довољно светлости улази у стакленик, фармери користе другачији алат. Користећи програм који су развили са приватном ИТ компанијом, фармери могу да идентификују колико светлости треба да додају или одузму. Последњи компликовани елемент за узгајиваче грожђа Руби Роман је температура.

Они отварају стране и плафоне стакленика како би били што хладнији и проветрени. Па ипак, неће сви фармери који узгајају грожђе Руби Роман бити на нивоу стандарда. Због тога је понуда стално ограничена.

У 2020, само 25.000 Руби Роман гроздова било је на продају. То је мали део годишње производње грожђа у Јапану, која је 2020. износила око 163.000 тона.

Тек 2008. прво грожђе Руби Роман је почело да се продаје. Напори за њихово стварање почели су 1995. године када су се локални фармери грожђа и Ишикавин Пољопривредни истраживачки центар удружили да развију нову расу крупног црвеног грожђа.

Оно са чим су завршили је најскупље грожђе на свету. Толико скупо да је 2020. један грозд овог грожђа продат на аукцији за 12.000 долара. То је око 400 долара по зрну.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas