Oglas
· · Komentari: 0
MEDICINA

Zašto je hirurška odeća ZELENE boje? Postoji OPRAVDAN razlog

Nekad su uniforme za medicinsko osoblje bile bele, a danas su zelene.

1619702788_Depositphotos_27438087_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Početkom 20. veka utvrđeno je da bi zelena boja uniformi uveliko pomogla hirurzima. Naime, bela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrisati hirurge koji se zapravo fokusiraju na crvenu boju krvi. Sličan efekt pojavljuje se pri izlasku osobe na sunce kad je napolju napadao sneg.

Pročitajte još: Zašto je baš ZEC simbol Uskrsa? Zanimljiva priča seže daleko u prošlost i legendu

Budući da su zelena ili plava suprotne crvenoj na spektru boja, one pomažu hirurzima koji se tokom zahvata koncentrišu na pacijenta i crvenu boju organa i sl. Upravo stoga zelena ili plava boja hirurške odeće, ne samo da pomaže lekarima već njihov vid čini osetljivijim na različite nijanse crvene boje. I na kraju, to im pomaže da bolje paze na sve detalje anatomije, čime se smanjuje mogućnost nastajanja grešaka tokom operacija.

Najstariji aktivni hirurg na svetu

Doktorka Ala Ilinična Levuškina iz Rusije ima 89 godina, ali i dalje kao hirurg radi u bolnici. Svoju karijeru hirurga započela je kada je imala oko 30-ak godina. Danas, iako je u dubokoj starosti, Ilinična operiše i do četiri pacijenta dnevno u bolnici grada Rjazanja oko 200 km udaljenog od Moskve.

Pročitajte još: Influenserka sa NASLIKANOM MASKOM šetala po marketu, a onda joj je ODUZET PASOŠ (VIDEO)

Iskustvo joj se, naravno, ne može osporiti jer je do sada skalpel držala najmanje 10.000 puta, a tvrdi i da za 68 godina rada nije imala ni jedan smrtni slučaj!

Foto: Depozit

Ala Ilinična je najstariji hirurg u Rusiji, verovatno i najstariji hirurg na svetu, koji obavlja hirurške operacije!

Rat je bolest, bolest je rat

Paracelzus se često spominje kao otac toksikologije. U tom smislu posebno je značajna njegova rečenica: „Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov.“ Ovo ostaje osnovni princip toksikologije. Količina supstance je izuzetno važna prilikom njene primene.

Pročitajte još: Zbog selfija je upao u depresiju, a onda je saznao surovu istinu!

Male količine mogu imati pozitivan željeni efekat, dok pri većim mogu biti smrtonosne.

Na sličnu temu napisao je i rad o bolestima: „Postoje dve vrste ratova na zemlji. Jedan zahvaljujući tvrdoglavosti, jer svaka sila je lošeg i nezakonitog porekla. Drugi je rat naših delova tela – bolest. Prvi ima ponos i svoju blistavu raskoš kao osnovu, drugi se događa u telu i neminovnost je kod koje više nema mesta ponosu.“

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas