· · Komentari: 0
interesantno

Zašto se većina mršti kada vidi brokoli: Nauka ima objašnjenje

Rezultati novog istraživanja pružaju novo objašnjenje o tome zašto neki ljudi vole povrće, a drugi, posebno deca - ne.

1632649570_Depositphotos_9572428_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Neugodnost u ustima koju deci izaziva brokoli mogla bi biti osnovni krivac za uobičajeno odbacivanje ovog povrća, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači u Australiji otkrili su da enzimi iz grupe povrća kojoj pripadaju kelj, karfiol, kupus i brokoli, mogu da stvore dugotrajne neprijatne mirise kada su u kombinaciji sa bakterijama iz pljuvačke.

Zašto većina ne voli brokoli?

Stručnjaci su u članku objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry, naveli da roditelji, isto kao i njihova deca, imaju sličan nivo mirisa, sugerišući da dele istu vrstu mikrobioma - bakterija - u ustima.

Pročitajte još: Na Havajima postoji decenijama zabranjena turistička atrakcija: Šta su "Stepenice ka nebu"

Ali, iako deca često odbijaju povrće, čini se da odrasli vremenom nauče da tolerišu mirise, pa sa brokolijem imaju manje problema.

- Interakcije između povrća kao što su karfiol i brokoli i ljudske pljuvačke mogu uticati i na razvoj mirisa u ustima, što se onda povezuje sa individualnom percepcijom obroka i jela koje to povrće sadrži - napisao je u časopisu tim istraživača, predvođen Damijanom Frenkom.

Intrigantan je nalaz da postoji i značajna veza između srodnika po ovom pitanju.

Navedene vrste povrća sadrže jedinjenje koje se naziva S-metil-L-cistein sulfoksid koje ima snažan sumporovit miris, kada na njih deluju određeni enzimi.

To je isti slučaj sa enzimima bakterija koje se nalaze kod ljudi u usnoj duplji. Prethodne studije pokazale su da odrasli imaju različite nivoe ovog enzima u pljuvački, ali do sada nije bilo poznato da li je to isto za decu, i da li to utiče na njihove preferencije u ishrani.

Tim iz australijske Nacionalne agencije za nauku, otišao je korak dalje i identifikovao glavna jedinjenja u sirovom i kuvanom karfiolu i brokoliju. Zatim su zatražili od 98 parova dece i roditelja (deca su bila starosti od šest do osam godina) da ocene ključna jedinjenja mirisa.

Objašnjavajući koliko bi mirisi povrća mogli biti neprijatni za mlade, dr Frenk, stručnjak u istraživanju hrane i čula sa Univerziteta u Sidneju, rekao je da bi „u osnovi ovaj miris mogao da se uporedi sa mirisima životinja u raspadanju i mirisom puštanja vetra".

Pročitajte još: Šta ste prvo videli na ovoj slici otkiće vam šta se nalazi u vašem SRCU

Tim naučnika je zapravo pomešao uzorke pljuvačke sa sirovim karfiolom u prahu i analizirao vrste jedinjenja koja su nastala tokom vremena. Utvrdili su velike razlike među pojedincima po pitanju toga kako reaguju na dobijene mirise.

Deca su obično imala slične doživljaje ukusa i mirisa kao i njihovi roditelji, što istraživači objašnjavaju prisustvom sličnih mikroba kod članova jedne porodice.

Prema nalazima, deca čija je pljuvačka proizvodila velike količine jedinjenja sumpora najviše su „mrzela da jedu sirovo povrće poput brokolija", ali ovaj odnos nije primećen kod odraslih, koji su vremenom verovatno naučili da tolerišu ukus.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.