Ukoliko konzumirate samo urme telo će se neizbežno suočiti sa nedostatkom hranljivih materija
![1674771785_170647_shutterstock-534357907_f.jpg](/cache/images/e/9/0/d/c/e90dcd65b8a7940b74cca03ec238a641dd87f4a1.jpg)
Urme sadrže vitamine C, K, E, B1, B2, B4, B5, B6, B9, bakar, gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, selen, fluor, silicijum, hrom, bor , sumpor. Od njih se u visokim koncentracijama ističu kalijum, kalcijum, silicijum i magnezijum.
Pročitajte još: Rešite VEČITU DILEMU: Da li četkicu za zube treba da pokvasite pre ili posle nanošenja paste?
Među svim voćem, urme sadrže najveću količinu ugljenih hidrata: na 100 grama proizvoda ima 69 grama ugljenih hidrata. U urmama ima i dosta šećera, oko 60-65%. U svežem voću ima nešto manje šećera, jer. imaju više vode. Što se tiče kalorija, voće je negde u sredini jer u 100 grama ima oko 290 kalorija. Obično tako velika količina šećera podrazumeva visok glikemijski indeks u proizvodu. Ovo je delimično tačno, ali za razliku od ugljenih hidrata i šećera, urme sadrže posebne kiseline: pantotensku, niacin, riboflamin. Oni u velikoj meri olakšavaju svarljivost ugljenih hidrata i kontrolišu nivo šećera u krvi.
Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo
Takođe, plodovi urmi se mogu pohvaliti da sadrže više od 20 vrsta raznih aminokiselina koje su potrebne organizmu, a koje nećete naći u većini drugog voća.
Naučna istraživanja
Naučni časopis „Biologija i integrativna medicina“ beleži neka od korisnih svojstava koje voće ima. Prvo, u urmama uopšte nema holesterola.
Drugo, pektin i dijetalna vlakna koja čine voće imaju pozitivan efekat na probavni sistem i čak smanjuju rizik od određenih karcinoma.
Pročitajte još: Hrana koju ne treba da jedete na PRAZAN stomak: Ukoliko imate problem sa želucem i probavoj izbegavajte sledeće namirnice
Treće, visoka koncentracija magnezijuma i kalijuma blagotvorno utiče na funkcionisanje srca i krvnih sudova. Prisustvo selena u proizvodu pomaže sudovima da se bore protiv manifestacije vaskularnih bolesti i smanjuju rizike od njihovog formiranja i daljeg razvoja.
Takođe, zbog obilja antioksidanata, urme pomažu organizmu da se nosi sa bolestima.
Urme mogu naštetiti ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi. plodovi nisu u stanju da u potpunosti nadoknade visoki GI. Oni koji imaju bilo kakve patologije gastrointestinalnog trakta, bolesti bubrega, prekomernu težinu, alergije na fruktozu treba da se uzdrže od pijenja i prvo se konsultuju sa lekarom.
Pročitajte još: Prirodno rešenje za oslobađanje od STRESA I NAPETOSTI: Potreban vam je samo list ove biljke koji sigurno imate u kući
Prema preporukama lekara i nutricionista, ne možete jesti više od 15 urmi dnevno. Ipak, imaju puno šećera. Norma za odraslu osobu je 6-8 komada, za dete 3-4 komada. Proizvod se dugo vari, pa ga je najbolje konzumirati ujutru.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU