· · Komentari: 0
SAVETI

Moćne URME umesto industrijskog ŠEĆERA, ali budite obazrivi sa količinom ovog voća

Ukoliko konzumirate samo urme telo će se neizbežno suočiti sa nedostatkom hranljivih materija

1674771785_170647_shutterstock-534357907_f.jpg
Foto: Shutterstock

Urme sadrže vitamine C, K, E, B1, B2, B4, B5, B6, B9, bakar, gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, selen, fluor, silicijum, hrom, bor , sumpor. Od njih se u visokim koncentracijama ističu kalijum, kalcijum, silicijum i magnezijum.

Pročitajte još: Rešite VEČITU DILEMU: Da li četkicu za zube treba da pokvasite pre ili posle nanošenja paste?

Među svim voćem, urme sadrže najveću količinu ugljenih hidrata: na 100 grama proizvoda ima 69 grama ugljenih hidrata. U urmama ima i dosta šećera, oko 60-65%. U svežem voću ima nešto manje šećera, jer. imaju više vode. Što se tiče kalorija, voće je negde u sredini jer u 100 grama ima oko 290 kalorija. Obično tako velika količina šećera podrazumeva visok glikemijski indeks u proizvodu. Ovo je delimično tačno, ali za razliku od ugljenih hidrata i šećera, urme sadrže posebne kiseline: pantotensku, niacin, riboflamin. Oni u velikoj meri olakšavaju svarljivost ugljenih hidrata i kontrolišu nivo šećera u krvi.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Takođe, plodovi urmi se mogu pohvaliti da sadrže više od 20 vrsta raznih aminokiselina koje su potrebne organizmu, a koje nećete naći u većini drugog voća.

Naučna istraživanja

Naučni časopis „Biologija i integrativna medicina“ beleži neka od korisnih svojstava koje voće ima. Prvo, u urmama uopšte nema holesterola.

Drugo, pektin i dijetalna vlakna koja čine voće imaju pozitivan efekat na probavni sistem i čak smanjuju rizik od određenih karcinoma.

Pročitajte još: Hrana koju ne treba da jedete na PRAZAN stomak: Ukoliko imate problem sa želucem i probavoj izbegavajte sledeće namirnice

Treće, visoka koncentracija magnezijuma i kalijuma blagotvorno utiče na funkcionisanje srca i krvnih sudova. Prisustvo selena u proizvodu pomaže sudovima da se bore protiv manifestacije vaskularnih bolesti i smanjuju rizike od njihovog formiranja i daljeg razvoja.

Takođe, zbog obilja antioksidanata, urme pomažu organizmu da se nosi sa bolestima.

Urme mogu naštetiti ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi. plodovi nisu u stanju da u potpunosti nadoknade visoki GI. Oni koji imaju bilo kakve patologije gastrointestinalnog trakta, bolesti bubrega, prekomernu težinu, alergije na fruktozu treba da se uzdrže od pijenja i prvo se konsultuju sa lekarom.

Pročitajte još: Prirodno rešenje za oslobađanje od STRESA I NAPETOSTI: Potreban vam je samo list ove biljke koji sigurno imate u kući

Prema preporukama lekara i nutricionista, ne možete jesti više od 15 urmi dnevno. Ipak, imaju puno šećera. Norma za odraslu osobu je 6-8 komada, za dete 3-4 komada. Proizvod se dugo vari, pa ga je najbolje konzumirati ujutru.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.