Oglas
· · Komentari: 0
lek iz prirode

Blagotvorna svojstva matičnjaka: Biljka koja se koristi u ublažavanju simptoma mnogih bolesti

Matičnjak se može koristiti na milion načina

1648216726_herb-g9df04e4af_1280.png
Foto: Pixabay
Oglas

Ova biljka miriše na limun, pa je još nazivaju limunska trava. Po prijatnom mirisu srodnik je lavande i žalfije. Osim toga, pčele je izuzetno vole pa otuda i naziv matičnjak. U različitim krajevima nosi druge nazive poput limunka, melisa, limunčica, macina trava, pčelinja metvica itd.

Ova biljka raste od maja do novembra, a njena lekotiva svojstva prepoznata su još odavnina. Čak postoji verovanje da će kuća koja ima ovu biljku u dvorištu biti u blagostanju i prosperitetu.

U prvom redu, matičnjak je sjajna biljka koja se koristi za smirenje. Brojne studije potvrdile su pozitivno dejstvo ove biljke u ublažavanju simptoma napetosti, stresa, nesanice. U kombinaciji sa valerijanom, njeno dejstvo se pojačava. Pored toga, može poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Pročitajte još: Šolja čaja koja može da ublaži NAPETOST: Večernji ritual za mirniji san

Foto: Pinterest

Matičnjak ima blagotvorno dejstvo i na digestivni trakt - poboljšava varenje i može smanjiti grčeve u stomaku, kao i nadutost. Kao biljka bogata antiokdisantima, smatra se da može pomoći obolelima od Alchajmera jer štiti ćelije od oštećenja uzrokovanog oksidacijom. Ova svojstva svrstavaju je u nezaobilazne sastojke losiona i ostalih proizvoda za negu kože i u kozmetičkoj industriji je vrlo popularna. Zato ovu biljku možete koristiti i za negu kože lica.

Ova biljka poseduje snažna antimikrobna i antivirusna svojstva, a čaj od ove biljke toliko je blag da ga i deca mogu piti.

Eterično ulje ove biljke je jako cenjeno, a delotvorno je kao i sama biljka.

Matičnjak se može konzumirati i kao čaj. Preporučuje se da kašičicu osušene biljke prelijete sa 2dl vode.

Eterično ulje, čajevi, tinkture, smese, začini - samo su neki od načina na koji možete koristiti ovu biljku.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas