Oglas
· · Komentari: 0

Šest saveta koji vam mogu pomoći da smanjite masti oko stomaka: Na pojedine stvari morate obratiti pažnju

Da biste imali struk o kom ste maštali, pridržavajte se sledećih stvari

1686753451_shutterstock_1187039800.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Masno tkivo na stomaku nije samo estetski problem, ono je značajan faktor rizika za razvoj niza bolesti, posebno kardiovaskularnih, kao i dijabetesa tipa 2. Upravo zbog toga, topljenje masnog tkiva s treba da bude cilj prvenstveno zbog zdravlja, a tek potom zbog izgleda.

Ukoliko niste sigurni da li imate previše sala oko stomaka jednostavno izmerite obim: ako ste muškarac i obim prelazi 102 cm, ili žena s preko 88 cm, znači da imate problem sa viškom nagomilanih masnoća u tom području.

U nastavku članka donosimo vam 6 jednostavnih i naučno dokazanih učinkovitih načina kako da se rešiti viška masnog tkiva oko stomaka:

1. Iz ishrane izbacite šećere i slatke napitke

Za šećere svi znamo da su nezdravi. Studije potvrđuju da oni imaju niz negativnih učinaka na ljudsko zdravlje. Sav višak šećera (koje telo ne potroši za proizvodnju energije) u jetri se pretvaraju u masno tkivo, a studije potvrđuju da se ova mast taloži primarno oko stomaka i jetre. Ovo dovodi do insulinske rezistencije i niza metaboličkih problema.

Šećeri u napitcima još su gori – mozak ih ne registruje jednako kao čvrste šećere, već kad počnete da pijete slatke napitke samo želite više i više.

Stoga, maksimalno smanjite ili potpuno izbacite slatke napitke iz ishrane, kao i namirnice koje imaju dodate šećere.

2. Povećan unos proteina dugoročno doprinosi smanjenju masnog tkiva

Kada govorimo o gubljenju viška kilograma, proteini imaju jako veliku važnost. Studije pokazuju da proteini smanjuju osećaj gladi za 60%, ubrzavaju metabolizam za 80-100 kalorija na dan i pomažu u smanjenju unosa prosečno 441 kalorije na dan. Stoga, svima kojima je cilj gubljenje viška kilograma, savetuje se pojačani unos proteina.

Dakle, ako jedete više i kvalitetnije proteine, imaćete manji rizik od nakupljanja masti u području stomaka.

Potrudite se da povećate unos proteina u ishrani: jaja, riba, meso, mlečni proizvodi, mahunarke i orašasti plodovi trebaju biti obavezno na vašem tanjiru. Takođe, ako vam je teško da ishranom unesete dovoljno proteina, proteinski dodaci su sjajno rešenje za dodatni unos proteina.

3. Smanjite unos ugljenih hidrata

Smanjenje unosa ugljenih hidrata jedan je od najpouzdanijih načina za gubljenje viška kilograma. .

Izbegavanje rafinisanih ugljenih hidrata (šećeri, slatkiši, hleb i pekarski proizvodi) doneće pozitivne rezultate, a ako se uz to pojača unos proteina, rezultati će biti vrlo brzo uočljivi.

4. Jedite namirnice bogate vlaknima

Prehrambena vlakna su najčešće nesvarljiva, a njihova konzumacija je povezana s dobrom probavom i gubljenjem viška kilograma.

Naime, vlakna "privlače vodu" i formiraju određenu vrstu gela koji „seda“ u creva. Ovaj gel usporava prolazak hrane kroz probavni trakt te apsorpciju nutrijenata. Rezultat je duži osećaj sitosti i manjak apetita što dovodi do ukupnog smanjenog kalorijskog unosa, jednog od glavnih faktora za mršavljenje.

Najbolji način povećanja unosa vlakana hranom jeste pojačan unos voća i povrća. Takođe, dobar izvor vlakana su i mahunarke kao i neke žitarice, posebno zobene.

5. Vežbanje je posebno učinkovito u skidanju sala s stomaka

Redovna fizička aktivnost je važna iz više razloga, a među njima su bolje zdravlje, manji rizik od bolesti, zdrava telesna težina i bolji izgled. Budući da ne postoji trening, aktivnost ili vežba koja može da skine masno tkivo samo s stomaka ili neke druge kritične tačke, vežbanje je učinkovito u ukupnom procesu mršavljenja i smanjenja udela masnog tkiva.

Bez obzira kojom se fizičkom aktivnošću bavili, od hodanja, trčanja, vožnje bicikla, ili neke druge sportske aktivnosti, povećaćete kalorijsku potrošnju i tako olakšati mršavljenje.

6. Vodite dnevnik ishrane da dobijete uvid šta i koliko pojedete u danu

Svima nam je jasno koliko je važno što jedemo i pijemo tokom dana. Ipak, mnogi na kraju dana nemaju pojma koliko su hrane uneli, da li je to previše ili premalo i koliko ishranom utiču na svoje zdravstveno stanje i izgled.

Da biste stekli utisak kakva je zapravo vaša ishrana i da li unosite nečega premalo ili previše, savetujemo da vodite dnevnik ishrane. Već nakon samo 7 dana vođenja dnevnika moći ćete da steknete uvid u svoju ishranu i ukoliko ima potrebe da unesete korekciju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas