· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Da li imate manjak GVOŽĐA? Uradite jedostavan test sa DLANOVIMA

Ako ste letargični, imate kratak dah ili povremeno osećate da vam srce jače lupa, verovatno imate problem sa gvožđem.

1639560237_hands-gb0a4b12a7_1280.jpg
Foto: Piksabej

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem.  Anemija nastaje manjkom gvožđa koje je važno u nastanku crvenih krvnih ćelija, kao i za prenos kiseonika u našem organizmu.

Pročitajte još: MED i LIMUN su idealna kombinacija koja ŠTITI KOŽU: Napravite prirodan TONIK za EKCEM (RECEPT)

Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži.

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa.

Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.