Oglas
· · Komentari: 0
ODMOR

Spavanje je štetno po zdravlje?

Rezultati israživanja na Univerzitetu u Koloradu pokazali zanimljive podatke da je spavanje štetno?

1612264438_Depositphotos_76982273_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Vecćina nas se raduje spavanju vikendom nakon duge nedelje rada. Ali nedavna studija otkrila je da bi ovo zapravo moglo biti kontraproduktivno.

Pročitajte još: Plašili su nas jajima, a sada priznaju da su POGREŠILI! Evo šta je prava ISTINA

Većina misli da će se dobro osećati ako se naspava, ali jedno nedavno istraživanje je otkrilo da ovo zapravo i nije tako dobra ideja.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe

Zaista je dobar osećaj kada se leži, ali to ne znači da je to zapravo dobro za telo.

Dobrovoljci su se podelili u tri test grupe

Istraživač sa Univerziteta u Koloradu, nedavno je dokazao da spavanje u stvari može biti štetno za telo i potpuno nepotrebno. Kako je njegov tim došao do ovog tužnog zaključka? Istraživačka grupa koju je vodio posmatrala je načine spavanja i ponašanje 36 zdravih odraslih tokom devet noći. Ove grupe odraslih su potom podeljene u tri grupe:

Jedni su spavali po devet sati noću.

Prvoj grupa je bilo dozvoljeno da spava devet sati noću, druga grupa je smela da spava oko pet sati i konačno, treća grupa koja je pomešala to dvoje, tj. spavali su pet sati noću tokom nedelje i koliko su želeli tokom vikenda.

Pročitajte još: Od ove bolesti se svakodnevno RAZBOLI 4 i UMRE jedna Srpkinja, a IZLEČIVA je u 99% slučajeva!

Rezultati su pokazali da više spavanja vikendom zapravo nema pozitivnih uticaja na metabolizam tela. Zapravo se događa suprotno. Dugo spavanje je zapravo prilično štetno i istraživači su primetili "smanjenje osetljivosti na insulin". To znači da je telo teže razgrađivalo šećer u telu.

Mozak zaostaje između vikenda i radnih dana.

Zašto?

Čini se da naš mozak doživljava neku vrstu zaostajanja između radnih dana i vikenda. Ovo kašnjenje dovodi do "desinhronizacije, jer san sprečava da telo bude izloženo jutarnjoj svetlosti.“ Stoga je zapravo bolje uvek ustajati otprilike u isto vreme kako telo i mozak ne bi trebalo da se vrate u ritam svake nedelje. Redovnim buđenjem možete naučiti da se borite protiv umora koji bi vam mogao pomoći da manje spavate, ali osećate se budnijim.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas