Oglas
· · Komentari: 0

Koja je razlika između OMEGA-3, OMEGA-6 I OMEGA-9 masnih kiselina? Evo gde ih možete naći, a telo proizvodi samo jednu

Omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline su važne masti u ishrani.

1710427694_shutterstock_396446890.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sve imaju zdravstvene prednosti, ali je važno postići pravu ravnotežu između njih.

Šta su omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline su polinezasićene masti, vrsta masti koju vaše telo ne može da proizvede. Termin „polinezasićeni“ odnosi se na njihovu hemijsku strukturu, jer „poli“ znači mnogo, a „nezasićeni“ se odnosi na dvostruke veze. Pošto ljudsko telo ne može da proizvodi omega-3, ove masti se nazivaju „esencijalnim mastima“, što znači da ih morate unositi iz ishrane. Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da jedete najmanje dve porcije ribe nedeljno, posebno masnu ribu, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u upravljanju nivoima holesterola, triglicerida i krvnog pritiska, pružaju podršku mentalnom zdravlju, imaju pozitivna dejstva na smanjenje težine i veličine struka, a bore se i protiv upala u organizmu.

Masna riba je najbolji izvor omega-3. Ostali morski izvori uključuju ulja algi. Takođe se može pronaći i u orašastim polodovima. Ne postoje zvanični standardi za dnevni unos omega-3, ali razne organizacije nude smernice. Većina stručnjaka preporučuje unos od 250–300 miligrama dnevno, piše Healthline

Šta su omega-6 masne kiseline?

Kao i omega-3, omega-6 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline. Omega-6 masne kiseline su takođe esencijalne, pa ih morate unositi iz ishrane. One uglavnom daju energiju. Najčešća omega-6 mast je linolna kiselina, koju telo može pretvoriti u duže omega-6 masti kao što je arahidonska kiselina (AA).

Visok nivo omega-6 masti prisutan je u rafinisanim biljnim uljima i hrani kuvanoj u biljnim uljima. Orašasti plodovi i semenke takođe sadrže značajne količine omega-6 masnih kiselina. Prema Odboru za hranu i ishranu američkog Instituta za medicinu, adekvatan unos omega-6 dnevno je 17 grama za muškarce i 12 grama za žene starosti od 19 do 50 godina, piše Healthline.

Šta su omega-9 masne kiseline?

Omega-9 masne kiseline su mononezasićene. One nisu striktno „esencijalne“, jer ih telo može proizvesti. Omega-9 masti su uobičajene u biljnim uljima, orasima i semenkama.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas