Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Koža se najbolje hidrira iznutra

Jedite više avokada, narandžastog voća i povrća, orašastih plodova, jaja...

1622021352_Depositphotos_167626710_s-2019.jpg
Foto: Despositos
Oglas

Suva koža razlog je za više od 40 odsto poseta dermatologu. Ovaj problem se javlja na svim delovima tela, ali najčešće na šakama, stopalima, kolenima, laktovima i licu. 

Pročitajte još: Svrab i crvenilo očiju zbog alergije na polen: 3 saveta bi mogla da pomognu

Za rešenje ovog problema lekari obično propisuju određene preparate i kreme za negu, ali činjenica je da se koža najbolje hidrira iznutra, što se jedino može postići od govarajućom ishranom.

Ponedeljak

doručak: prepečen hleb začinjen maslinovim uljem, belim lukom uz parče sira
užina: šaka orašastih plodova po izboru
ručak: losos na žaru, zelena salata i krem čorba od bundeve
večera: dinstana šargarepa i piletina na žaru

Da bi koža bila mekša, elastičnija i sjajnija na prvom mestu pijte dovoljno vode, do dva litra dnevno, poručuju nutricionisti. Na trpezi bi često trebalo da vam se nađu avokado, narandžasto voće i povrće, zeleniš, orašasti plodovi, semenke,maslinovo ulje, jaja, losos i ćuretina.

Utorak

doručak: barena jaja, kefir, salata od rotkvica i mladog luka
užina: šaka orašastih plodova po izboru
ručak: ćuretina u paradajz sosu
večera: pečena bundeva u rerni, prelivena medom

Avokado je bogat zasićenim mastima koje u velikoj meri doprinose vlažnosti kože. Narandžasto voće i povrće sadrži obilje vitamina A, odnosno beta karotena, koji se pretvara u vitamin A čim dospe u naš organizam.

Sreda

doručak: palenta i kefir
užina: čija semenke u jogurtu
ručak: sarmice od zelja i zelena salata
večera: ceđen sok od pomorandže i parče gibanice

Orašasti plodovi, semenje i losos bogati su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje imaju veliki uticaj na suvukožu. Jaja su neverovatan koktel nutricijenata, a najbolje ih je jesti barena.

Četvrtak

doručak: suvo grožđe, laneno seme, bademi i orasi preliveni jogurtom
užina: šaka orašastih plodova po izboru
ručak: musaka sa tikvicama, zelena salata i mladi luk
večera: salata sa avokadom, pečenim krompirom, paradajzom i crnim lukom začinjena solju i maslinovim uljem

Zeleniš je osim vitaminima bogat i vodom, tako da je idealan u borbi protiv suve i ispucale kože. Živinsko meso može da donese mnoge prednosti koži, zahvaljujući lipoinskoj kiselini.

Petak

doručak: barena jaja i sitno seckani avokado uz šunku i kačkavalj
užina: laneno seme i jogurt
ručak: testenina sa prelivom od ćuretine, praziluka i slaninice
večera: semenke golice, ovsene, ražane i ječmene pahuljice prelivene jogurtom, po potrebi zasladiti medom

Pročitajte još: Šta treba da znamo o LAVANDI? Odlična je u borbi sa stresom, a ovako deluje na bore i akne

Ona je izuzetno važna za suvu i oštećenu kožu, dok se među živinom naročito ističe ćuretina, zato što je izuzetno bogata još jednim važnim mineralom - cinkom. Maslinovo ulje je značajno jer obiluje vitaminom E.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas