· · Komentari: 0

Spavate sa mokrom kosom: Razlozi zbog kojih treba da promenite tu naviku

Doktori upozoravaju na negativne posledice

1683363910_mokra-kosa.jpg
Foto: Shutterstock

Upozorenja protiv izlaska mokre kose napolje nisu samo stare i 'prazne' priče, u njima ima istine i nekoliko razloga zašto nije pametno, posebno kada je napolju hladnije.

Specijalista porodične medicine dr. Branislava Čilić je objasnila sve razloge zašto to nije dobro. Većina njih sluša slična upozorenja, uglavnom ne razumejući zašto, i prenosi ih svojoj deci.

- Često čujemo da ne treba dugo da ostavljamo kosu mokru ili da ne izlazimo napolje mokre kose, posebno po hladnom vremenu jer ćemo se prehladiti. Kada je reč o prehladi, gripu, upale sinusa i nekim drugim inflamatornim oboljenjima koja su povezana sa mokrom kosom, moramo naglasiti da zapaljenje nije moguće bez uzroka upale, pa mora postojati bakterija, virus ili gljivica koja će izazvati upalu. Ako je i podloga na kojoj se uzročnik razmnožava vlažna i topla, to će obezbediti dobre uslove za to i bolest će napredovati. Upravo to omogućavamo mokrom kosom - objasnila je dr. Čilić.

Izlazak napolje sa mokrom kosom nije jedina opasnost. Postoji i kada spavate sa mokrom kosom.

- Veći je rizik od razvoja gljivičnih infekcija vlasišta, posebno ako idete u krevet mokre kose. Vlaga prodire u jastuk zajedno sa oljuštenim ćelijama kože glave i na taj način stvara plodno tlo za gljivice Malassezia, kojima je potrebna vlažna sredina, i dovode do svraba vlasišta, posebno kod osoba sa seboroičnim dermatitisom vlasišta, kada je povećana sekrecija lojnih žlezda. Može se razviti i buđ, koja takođe nije poželjna u kosi – dodala je dr. Čilić.

Takođe, kada je napolju hladnije, mokra koža i kosa više oslobađaju telesnu toplotu i tako dovode do snižavanja telesne temperature, što može biti neprijatno ako nemamo povišenu telesnu temperaturu. Tada mokri delovi tela mogu da se zahlade i da imunitet bude narušen – objašnjava lekar.

- Kada govorimo o estetici, definitivno ne preporučujem da idete u krevet sa mokrom kosom jer će se više zapetljati i zapetljati, a krhkija je od suve kose i može doći do velikog gubitka delova kose, što smanjuje gustina kose. Sve navedeno se različito odnosi na različite ljude, uzimajući u obzir našu različitost, navike, godine, imunitet, kvalitet kose – zaključuje dr. Čilić.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.