Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спавате са мокром косом: Разлози због којих треба да промените ту навику

Доктори упозоравају на негативне последице

1683363910_mokra-kosa.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Упозорења против изласка мокре косе напоље нису само старе и 'празне' приче, у њима има истине и неколико разлога зашто није паметно, посебно када је напољу хладније.

Специјалиста породичне медицине др. Бранислава Чилиц́ је објаснила све разлоге зашто то није добро. Вец́ина њих слуша слична упозорења, углавном не разумејуц́и зашто, и преноси их својој деци.

- Често чујемо да не треба дуго да остављамо косу мокру или да не излазимо напоље мокре косе, посебно по хладном времену јер ц́емо се прехладити. Када је реч о прехлади, грипу, упале синуса и неким другим инфламаторним обољењима која су повезана са мокром косом, морамо нагласити да запаљење није могуц́е без узрока упале, па мора постојати бактерија, вирус или гљивица која ц́е изазвати упалу. Ако је и подлога на којој се узрочник размножава влажна и топла, то ц́е обезбедити добре услове за то и болест ц́е напредовати. Управо то омогуц́авамо мокром косом - објаснила је др. Чилиц́.

Излазак напоље са мокром косом није једина опасност. Постоји и када спавате са мокром косом.

- Вец́и је ризик од развоја гљивичних инфекција власишта, посебно ако идете у кревет мокре косе. Влага продире у јастук заједно са ољуштеним ц́елијама коже главе и на тај начин ствара плодно тло за гљивице Малассезиа, којима је потребна влажна средина, и доводе до свраба власишта, посебно код особа са себороичним дерматитисом власишта, када је повец́ана секреција лојних жлезда. Може се развити и буђ, која такође није пожељна у коси – додала је др. Чилиц́.

Такође, када је напољу хладније, мокра кожа и коса више ослобађају телесну топлоту и тако доводе до снижавања телесне температуре, што може бити непријатно ако немамо повишену телесну температуру. Тада мокри делови тела могу да се захладе и да имунитет буде нарушен – објашњава лекар.

- Када говоримо о естетици, дефинитивно не препоручујем да идете у кревет са мокром косом јер ц́е се више запетљати и запетљати, а крхкија је од суве косе и може доц́и до великог губитка делова косе, што смањује густина косе. Све наведено се различито односи на различите људе, узимајуц́и у обзир нашу различитост, навике, године, имунитет, квалитет косе – закључује др. Чилиц́.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas