· · Komentari: 0
SAVET

Ukoliko dugo gledate u EKRAN, ovo su ČETIRI VEŽBE koje će vam ODMORITI OČI

Iako korićšenje računara neće škoditi očima, predugo gledanje u ekran za posledicu imaće umorne oči.

1643654389_fc0ef2398f3dcfda37ac81532e1bff41fb92760d.jpg
Foto: Depozit

Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može uzrokovati bol, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom. Iako obično nije ozbiljno, može biti neugodno.

S obzirom na to da se naše vreme pred ekranom uvek povećava, važno je preduzeti korake kako biste zaštitili svoj vid i smanjili ove simptome.

Pročitajte još: Pridremalo vam se na RADNOM MESTU? Pet saveta kako da se najefikasnije RAZBUDITE

Stoga, stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih vežbi koje će smanjiti naprezanje i umor očiju.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jednu o drugu 10 sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Nežno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i duže izdahnite dok ne počnete da se opuštate.

Osetićete kako vas toplina i mrak polako smiruju i teraju napetost u poslednjem segmentu oka. Pustite ruke da se tamo odmore dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Predugo gledanje u ekran može uticati na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suvih očiju.

Sednite ili stanite uspravno. Opustite ramena, ispravite vrat i gledajte napred. Trepćite vrlo brzo 10-15 sekundi. Nežno zatvorite oči da omekšaju. Pokušajte da ponovite ovu vežbu barem jednom na svakih sat vremena.

Zumiranje

Ovo je odlična vežba za oči kada pokušavate da se fokusirate i i ojačate očne mišiće. Udobno sedite i usredsredite se na objekat u daljini na nekoliko sekundi.

Premestite fokus na objekat koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Usredsredite se na nešto što vam je blizu poput palca. Okrenite pogled – prvo na srednji objekat, a zatim na udaljeni objekat. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta u razdoblju od dva minuta.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je efikasna vežba ako je redovno radite. Može pomoći u jačanju mišića očiju. Sedite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte napred.

Pogledajte udesno, a zatim polako pogledajte prema stropu. Okrenite oči prema dole ulevo, a odatle prema podu. Učinite to u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu, prenosi "Metro".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.