· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Da li je često pranje ruku poremećaj? Ukoliko radite OVE stvari porazgovarajte sa stručnjakom

Radnje koje ponavljamo bez naše želje, misli koje nam se stalno vraćaju, protiv naše volje, anksioznost koja nas obuzima prilikom toga, samo su neki od simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

1622467352_Depositphotos_49802693_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

S obzirom na to da je opsesija prljavštinom ili mikroorganizmima najčešći obrazac ove bolesti, praćen stalnom potrebom za pranjem ruku ili izbegavanjem dodirivanja potencijalno "kontaminiranih" predmeta, pretpostavljamo da vreme otkad je prisutan korona virus dodatno pogoduje razvoju OKP.

Pročitajte još: Đumbir, kurkumu, limunov sok, crni biber i malo ljute papričice... TURSKI ŠOT protiv korone i DUGIN LEK zaludeli turiste (FOTO)

Kako prepoznati i izlečiti ovu bolest, kao i šta dovodi do nje i obično je prati, objašnjava dr Ivana Stašević Karličić, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Priv. arh.

- Opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP) je hronična, onesposobljavajuća bolest, čija je osnovna karakteristika postojanje opsesija i kompulzija koje su uznemirujuće. Opsesije su prisilne, ponavljajuće, nametajuće, nelagodne misli, slike ili impulsi koje se uvek iznova vraćaju u svest osobe. Iako su nevoljne i neželjene, osoba ih prepoznaje kao svoje, a ne kao nametnute od strane nekog drugog. Kompulzije su ponavljajuće radnje ili rituali za koje osoba oseća neizdrživ nagon da ih sprovede, bez obzira na to što ih prepoznaje kao nerazumne i bez efekta - kaže doktorka.

Pročitajte još: Da li ste znali da čaša TOPLE SLANE VODE oslobađa organizam od otrova? Evo kako se priprema i konzumira

Šta utiče na dobijanje OKP?

- Za razliku od drugih anksioznih poremećaja, opsesivno-kompulzivni, naročito onaj sa ranim početkom, ima genetsku, naslednu komponentu. Faktori spoljašnje sredine koji mogu doprineti njegovom nastanku su prezaštićujuće roditeljstvo, učenje opsesivno-kompulzivnog ponašanja od roditelja, kao i stresni životni događaji - ističe doktorka Karličić.

Pročitajte još: Prirodni tonik koji rešava UPORNU PERUT! Evo u koje zdravstvene svrhe možemo koristiti JABUKOVO SIRĆE

Kod mnogih pacijenata prvi simptomi se pojavljuju nakon snažnog stresa, na primer značajnog gubitka ili trudnoće. OKP sa početkom u detinjstvu povezuje se i sa imunskim faktorima. Primećeno je da kod dece može doći do brzog razvoja opsesivno-kompulzivnih simptoma nakon streptokokne infekcije, koja pokreće autoimuni odgovor usmeren na određene receptore u mozgu.

Kako se oseća čovek?
Pacijent zna da su njegove opsesije iracionalne, a kompulzije besmislene i u početku bolesti, pokušava da im pruži otpor, što dovodi do daljeg povećavanja anksioznosti. Obično kod njih dolazi do razvoja depresije, a česta je i zloupotreba alkohola.

OKP Foto: Depozit

Da li je reč o izlečivom oboljenju?

- Tok bolesti varira. Uz pravovremeno i adekvatno lečenje neki pacijenti će doživeti potpun oporavak, ali kod većine će i dalje postojati blaži simptomi. Kod oko petine pacijenata simptomi će se nastaviti istim intenzitetom ili će se pogoršati. Prediktori loše prognoze su rani početak bolesti, muški pol, postojanje major depresije, kašnjenje sa lečenjem i prepuštanje opsesijama i kompulzijama - kaže doktorka.

Pročitajte još: Znate li zašto su princa Filipa poštovali i u Srbiji? Rođen na Krfu, kršten kao pravoslavac...

Kakve tegobe se najčešće javljaju kod pacijenata?

- OKP se može manifestovati brojnim, različitim simptomima, a tri četvrtine pacijenata ima višestruke opsesije i kompulzije. Klasične kliničke slike obuhvataju agresivne, religiozne ili seksualne opsesije i kompulzije čišćenja, proveravanja, brojanja, sakupljanja i simetrije. Najčešći obrazac čine opsesija prljavštinom ili mikroorganizmima, praćena kompulzijama pranja, čišćenja i izbegavanjem pretpostavljenih uprljanih predmeta (kvake, električni prekidači, novine, ruke drugih ljudi, telefoni...). Budući da je teško izbegavati sve potencijalno kontaminirane predmete, pacijent stalno pere ruke i nekada uopšte ne napušta kuću zbog straha od prljavštine i mikroorganizama.

Opsesija sumnje
Pacijent proverava da li je isključio ringle ili zaključao vrata - proveravanje može dovesti do stalnih povrataka kući. Kod OKP proveravanje, umesto da dovede do razrešenja nesigurnosti, često doprinosi još većoj sumnji, što dovodi do daljeg proveravanja. Pacijenti mogu se osećati krivim za izazivanje neke štete (na primer, strah da su povredili nekoga tokom vožnje, što dovodi do vožnje unatrag do izvesne tačke iznova i iznova).

U kom životnom dobu se OKP obično javlja?

- Od OKP-a pati oko dva odsto populacije (što ga čini češćim od, na primer, shizofrenije) i sa istom učestalošću se javlja u različitim kulturama. Muškarci i žene su podjednako pogođeni, s tim što se u adolescenciji javlja češće kod dečaka. Obično počinje pre dvadesete godine života, a pojavi simptoma najčešće prethodi jak stres, neka velika životna promena ili intenzivan napor.

Da li su se simptomi kod obolelih pogoršali otkad je prisutan korona virus? Da li je ova pandemija pogodna "klima" za nastanak i razvijanje OKP?

- Prema psihološkim teorijama, produžena izloženost stresnim situacijama nad kojim nemamo kontrolu nas parališe u položaju sumnje i neodlučnosti, što dovodi do ekstremne anksioznosti. To dovodi do aktiviranja određenih mehanizama odbrane koje svaka ličnost poseduje, a OKP se razvija kada ove odbrane ne uspeju da iskontrolišu anksioznost.

Simetrija, preciznost
Još jedan obrazac jeste potreba za simetrijom ili preciznošću, što dovodi do kompulzije usporavanja. Pacijentu su potrebni sati da pojede obrok ili da se obrije, u pokušaju da te stvari odradi "baš kako treba".

Pročitajte još: Oni koji su preživeli kovid osećaju OVE simptome 3 meseca kasnije

Kako da prepoznamo kada često pranje ruku spadaju pod OKP, a ne pod strah?

- Vrlo često terminom opsesivno-kompulzivan pogrešno opisujemo osobe koje u svojim postupcima cepidlače, preterano su izbirljive, sitničave i pedantne, pogotovu u sređivanju i čišćenju. OKP razlikuje od uobičajenih, "normalnih" briga, misli i navika jeste stepen lične patnje i oštećenje svakodnevnog funkcionisanja koji se zahtevaju za postavljanje dijagnoze poremećaja.

Koliko tipova poremećaja postoji i šta svaki od njih podrazumeva?

- Simptomi OKP, odnosno opsesije i kompulzije su veoma raznoliki. Opsesivne misli su obično strahovi da će se nešto desiti ili da je osoba nešto uradila ili da će uraditi nešto negativno ili štetno. Ovo su prisilne, ponavljajuće misli koje dovode do izražene anksioznosti, pa sledi neodoljiva potreba za izvođenjem kompulzivnih radnji u cilju postizanja olakšanja. Poslednjih godina, dimenzionalni pristup deli simptome OKP na četiri dimenzije: sumnje/proveravanje, simetrija/sređivanje, kontaminacija/čišćenje i sakupljanje.

Kako se leči?
Lekovima i psihološkim i socijalnom terapijom. Psihoterapija izbora u lečenju OKP je poseban oblik kognitivno-bihejvioralne terapije, takozvana terapija izlaganjem i sprečavanjem odgovora. NJen cilj je da nauči osobu da ne postoji povezanost između njihovih kompulzija i misli koje ih uznemiravaju.

Koje bolesti ili načini ponašanja, razmišljanja, obično prate OKP?

- Pacijenti sa OKP vrlo često pate i od drugih mentalnih poremećaja. Na primer, velika depresivna epizoda će se tokom života javiti kod oko sedamdeset odsto ovih osoba. Druga česta komorbidna stanja uključuju zloupotrebu alkohola, socijalnu fobiju, druge specifične fobije, panični poremećaj, poremećaje ishrane i posttraumatski stresni poremećaj.

Pročitajte još: Loše raspoloženje obara imunitet, a vidi se i na analizama krvi

Kako napraviti razliku između ponašanja koje podseća na OKP, a zapravo to nije, i stvarnog poremećaja?

- Ono što razlikuje opsesivno-kompulzivni poremećaj i opsesivnost kao crtu ličnosti koja se smatra normalnom jeste stepen lične patnje i oštećenje svakodnevnog funkcionisanja. Osobi koja pati od OKP njene opsesije ne predstavljaju prihvatljiv deo ličnosti i obrasca ponašanja. One su za nju neželjene, nelagodne, duboko uznemirujuće i dovode do prekidanja dotadašnjeg načina funkcionisanja i nesposobnosti da izvršava svakodnevne obaveze, radi i uživa u životu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.