· · Komentari: 0
ZANIMLJIVA ISTORIJA

Znate li zašto su princa Filipa poštovali i u Srbiji? Rođen na Krfu, kršten kao pravoslavac...

Tokom bekstva iz Grčke, on je bio sakriven u gajbicama od mandarina

1619458948_rojal.JPG

Iz Velike Britanije danas je stigla vest o smrti princa Filipa, supruga britanske kraljice Elizabete II.

- Kraljica Elizabeta II sa velikom žalošću obaveštava javnost da je preminuo njen voljeni suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

- NJegovo visočanstvo preminulo je mirno jutros u zamku Vindzor - dodaje se u objavi za medije.

Veze Filipa sa pravoslavljem i Srbijom

Princ Filip rođen je 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf, koje je neraskidivo povezano sa Srbijom. Iako mu je prezime bilo Gluksburg, on je kršten po pravoslavnim obredima.

Kako ističu istoričari, porodica mu je bila optužena za katastrofalan poraz Grčke u ratu sa Turskom, te je morao da se da sa porodicom u bekstvo.

Tokom bekstva iz otadžbine, on je bio sakriven u gajbicama od mandarina. U izganstvu, otac mu se nažalost odao alkoholu i kocki, a majka mu je bila primljena u duševnu bolnicu.

Brigu o njemu preuzela je sestra koja je bila udata za visokorangiranog nacistu. Školovanje je nastavio u Velikoj Britaniji, gde ga je usvojio ujak. Treba napomenuti da je Filip ima četiri sestre, te da su sve bile udate za nemačke plemiće, tvrde istoričaro.

Učestvovao je u borbama tokog Drugog svetskog rata, a uporedo se školovao i za pomorskog oficira. Na koledžu je upoznao kraljicu Elizabetu II, koja je tada bila princeza.

Da bi stupili u brak, morao je da se odrekne vere, titule i nasleđa, ali je to učinio i postao suprug britanske kraljice. Par je u periodu od 1948. do 1964. godine izrodio četvoro dece.

Zanimljivo je da, iako mu je supruga bila kraljica Elizabeta II, princ Filip je “samo” imao titilu vojvode od Edinburga.

Takođe, nemoguće je a da se ne pomene kako je Princ Filip je bio jedan od najvećih savremenih dobrotvora manastira Hilandar.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.