· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Da li znate zbog čega hleb treba jesti na kraju obroka?

Nova naučna istraživanja, pokazuju da unošenje ugljenih hidrata na kraju obroka ima povoljne posledice po naše zdravlje

1607788371_Depositphotos_68729275_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Konzumacija ugljenih hidrata nakon obroka održava telesnu težinu i doprinosi celokupnom zdravlju.

Pročitajte još: Šaka ovog VOĆA je korisnija od šake LEKOVA

Studija, koju je vodio profesor sa Medicinskog fakulteta u Njujorku, Luis Džej Aron, bila je inspirisana nedovoljnim naučnim podacima o tome da li vreme kada se ugljeni hidrati jedu utiče na nivo šećera u krvi. Doktor Aron je sa kolegama ispitivao način ishrane 16 dijabetičara.

Njihova ishrana bazirala se na proteinima, povrću i ugljenim hidratima, a ispitanici su bili raspoređeni u tri grupe

 

 

 

Foto: despositos

Prva grupa konzumirala je ugljene hidrate deset minuta nakon proteina i povrća, druga grupa jela je ugljene hidrate pre povrća i proteina, a treća je konzumirala sve zajedno.

Vreme za ugljene hidrate

Svakom pojedincu merio se nivo šećera u krvi pre jela i 30 minuta nakon obroka. Pokazano je da je ona grupa koja je konzumirala ugljene hidrate na kraju, imala za 53,8 procenata manji šećer u krvi od grupe koja je konzumirala ugljene hidrate pre ostatka obroka i za 40,4 procenata manje šećera u krvi od onih koji su u isto vreme konzumirali sve namirnice.

Naučnici smatraju da unos ugljenih hidrata na kraju obroka, utiče na nivo insulina, koji je potreban za metabolizam šećera u krvi. Takođe, postoji verovanje da bi ovakav način ishrane mogao da utiče na gubitak telesne težine, jer manji nivoi insulina u organizmu dovode do mršavljenja.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.