Oglas
· · Komentari: 1
ZDRAVLJE

Ove namirnice sprečavaju pojavu karijesa

Osim svakodnevnog pranja i upotrebe konca za zdravlje zuba je bitno i koje namirnice unosimo, jer neke sprečavaju pojavu karijesa

1614367340_teeth-1560353_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca i njihovog obaveznog pranja dvaput dnevno, treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je australijski stomatolog Stiven Lin.

Pročitajte još: Trikovi za sigurne rezultate: Hranite se zdravo i jeftino

despositos

Prema njegovom iskustvu, brojni pacijenti koji redovno peru zube i koriste konac češće završe na zubarskoj stolici s karijesom od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba. Tvrdi da to zavisi od namirnica koje jedemo. Zubi su vitalni, živi organi i zahtevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisal. Bez pravilne ishrane oni će se boriti da ostanu celi i neoštećeni, kaže Lin.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi, ali ako nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine sprečiće taj prirodni proces i uticati na brže propadanje zuba. Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana nažalost preovladava u modernoj zapadnjačkoj ishrani, kazao je.

Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.

Vitamin A naći ćete u:
- junećoj jetri
- ribi
- mleku
- jajima

Vitamin D naći ćete u:
- masnim ribama
- pečurkama
- punomasnim mlečnim proizvodima 

Vitamin K2 naći ćete u:
- mekanim sirevima
- jajima
- maslacu 
- jetri

Vitamin E naći ćete u:
- spanaću
- brokoliju
- orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica jer one utiču na mišiće vilice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas