Oglas
· · Komentari: 0
oprez

PET ZNAKOVA da gubite PREVIŠE KOSE i da MORATE DA SE OBRATITE LEKARU

Kako da prepoznamo da gubimo previše kose i da je vreme da se obratimo lekaru?

1644328299_woman-g9d49b22ef_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Nauka kaže da je u proseku normalno da dnevno izgubimo 50-100 dlaka sa glave. Postoje i periodi pojačanog opadanja kose. U tom slučaju, stručnjaci kažu da nam otpadne 14% dlaka sa glave, ali i da istovremeno rastu i nove. Tako nam se obnavlja kosa.

Ali, postoje određeni pokazatelji koji nam sugerišu da bi trebalo da se obratimo stručnom licu.

1. Jednominutni test

Poznati medicinski časopis JAMA Dermatology 2008. godine podelio je brz i jednostavan test koji nam pomaže da otrkijemo da gubimo suviše kose sa glave. Test se sastoji od toga da zabacite glavu napred, uzmete četku i krenete da češljate od korena ka krajevima i to činite jedan minut. Ukoliko vam otpadne do 10 dlaka, ne bi trebalo da se brinete!

Pročitajte još: Gubitak pamćenja i pogoršanje memorije: Koje navike loše utiču na MOZAK?

2. Stalno primećujete dlake po kući

Kljično je da primetite razliku da li uočavate znatno više dlaka po kući nego ranije. Ukoliko je porast dlaka po kući drastično veći nego ranije, moguće je da je to odraz nekog medicinskog problema.

3. Tanji konjski rep

Ako nužno ne primećujete dlake za sobom, ali vam se konjski rep dosta stanjio, moguće je da se radi o nekom zdravstvenom problemu.

4. Kupanje

Prilikom kupanja svakako nam opada najviše kose. Svako od nas primeti snop vlasi u kadi kad završi kupanje. Ali, kao i kod prethodnih slučajeva, ako taj snop vlasi postane znatno veći i teži onda se možda ne radi o periodičnom opadanju kose koje se smatra uobičajenim.

Pročitajte još: Koji vitamini su DOBITNA KOMBINACIJA, a koje nikako ne smete uzimati ZAJEDNO?

5. Frizure

Još jedan pokazatelj da vam kosa preterano opada jesu i frizure koje ste ranije pravili - obratite pažnju da li vam one sada stoje beživotnije i da li ih je teže napraviti nego ranije.

            Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas