Oglas
· · Komentari: 0
OTKRIVAMO

Ruski lekari tvrde da su biljnom terapijom našli NAČIN za borbu protiv AUTIZMA

Zastrašujuća tendencija daje nekim doktorima povod da pričaju čak o „epidemiji“ autizma. Ipak, ruski lekari tvrde da su neke biljke od velike koristi u sanaciji posledica

autizm.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Prema statistici, na sedamdesetoro dece - jedno ima „dijagnozu“ autizam. Broj osoba sa pervazivnim razvojnim poremećajem je u stalnom porastu. Zastrašujuća tendencija daje nekim doktorima povod da pričaju čak o „epidemiji“ autizma. Može li narodna medicina da pomogne pacijentima s ovim problemom? Na prvi pogled, pitanje zvuči dosta čudno. Ali ruski lekari tvrde da su neke biljke od velike koristi u borbi s autizmom.

Pročitajte još: Zašto bebe treba da nose ćilibar? Žuto baltičko sunce na ogrlici štiti od bolesti

Pošto je u autizam veoma složena pojava, ne postoje dva slična  pacijenta s dijagnozom F84 (šifra za autizam u međunarodnoj klasifikaciji). Simptomi, uzroci, stepen izraženosti patologije, prognoze za ozdravljenje – sve je veoma individualno. Zato univerzalna tableta protiv autizma ne postoji. Ali, lekari ipak pronalaze načine da pomognu deci s razvojnim poremećajima – i ponekad postižu sjajne rezultate.

Dobitna kombinacija je biomedicinska, psihoterapija, animal i art terapija.

Pojedini ruski lekari smatraju da postoje metode za lečenje i socijalizaciju autistične dece.Prema rečima stručnjaka, najbolji efekat donosi kombinacija biomedicinske terapije, psihoterapije, animaloterapije i art-terapije.

Ginko Foto: Piksabu

Biljke za pamet i pamćenje:

Prirodni lekovi doprinose normalizaciji rada mozga, smanjuju simptome poremećaja i olakšavaju stanje pacijenta. Pre svega lekari preporučuju ekstrakt od lista ginka biloba, koji pozitivno utiče na proces razmene materija u mozgu, povećava usvajanje glukoze i kiseonika i poseduje antioksidantna svojstva.
Šafran u kombinaciji sa vrućim mlekom potpomaže zdrav razvoj moždanog tkiva i poboljšava pamćenje.

Riblje ulje, ginko, divlji origano i ruzmarin samo su neke od biljaka koje poboljšavajukoncentraciju i  funkcije mozga.

Riblje ulje je takođe od velike koristi za autistične pacijente, jer kiselina omega-3 odgovara za zdravlje ćelijske membrane i olakšava veze između neurona. Ona poboljšava funkcije mozga kod dece s kognitivnim poremećajima i pomaže u borbi protiv depresije. Osim toga, riblje ulje sadrži puno vitamina D koji utiče na aktivnost neuromediatora, što je veoma važno za ljude s autizmom.

čajevi su blagotvorni Foto: Depozitfoto

Timijan, mirođija, nana i bosiljak imaju u svom sastavu magnezium koji poboljšava rad nervnog sistema, ima antistresno i antiumorno delovanje.
Ruzmarin snižava nivo hormona kortizola – i samim time smanjuje ankcioznost i osećaj straha. Osim toga, ova biljka doprinosi boljoj koncentraciji kod autistične dece.

Žen-šen i muskatni orah obezbeđuju cirkulaciju mozga.

Sposobnost fokusirati pažnju poboljšava i divlji origano. On pozitivno utiče na kognitivne funkcije mozga – kao i žalfija, koju lekari često preporučuju pacijentima sa smetnjama u razvoju. On povećava nivo acetilholina koji igra ključnu ulogu u razvoju pamćenja.
Muskatni orah i žen-šen obezbeđuju dobru cirkulaciju krvi u mozgu i povećavaju njegovu aktivnost.
Melisa i valerijana imaju smirujuće dejstvo i garantuju dobar san, što je veoma bitno za normalizaciju rada nervnog sistema.

Dozu određuje lekar
Dozu biljnog leka za dete određuje pedijatr. Ona se razlikuje (od nekoliko kapi do supene kašike) u zavisnosti od starosti.

Čaj za bolju cirkulaciju u mozgu

Jednu čajnu kašičicu ruzmarina ili svežeg mlevenog muskatnog oraha stavite u termos i prelijte sa 2 čaše ključale vode. Ostavite 2 sata da odstoji, procedite.

Čaj za pamćenje

Jednu čajnu kašičicu žalfije prelijte sa čašom ključale vode. Ostavite pola sata da odstoji, procedite.

Pročitaje još: Sve više aerodroma prave TIHE sobe, da li znate zašto? Oduševićete se

Čaj za koncentraciju
Jednu čajnu kašičicu divljeg origana prelijte sa čašom ključale vode. Kuvajte 15 min na pari. Ostavite 45 min da odstoji, procedite.

Čaj za smirenje

Jednu supenu kašiku melise prelijte sa litrom ključale vode. Ostavite pola sata da odstoji, dodajte malo meda.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas