Oglas
· · Komentari: 0

VEZA SA SAVREMENOM ZVONČICOM - OD IDILE DO NOĆNE MORE: Umiljata dama koja lako osvaja "plen"

Kada kažemo Zvončica, pomislimo na vilu zlatne kose koja vilinskim prahom pokreće ljude i predmete da lete

1655626469_profimedia-0468376257.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Pripišemo joj i radoznalost, ali i razmaženost i impulsivnost, međutim, sve to nekako ostaje deo šarma Diznijeve magije koju obožavamo, pa se ne ljutimo ni na jedno lice Zvončice, najbolje prijateljice Petra Pana. Ali, vila iz crtanog filma i žena iz realnog života sa sindromom Zvončice ne ostavljaju za sobom isti trag. Naprotiv, iza stvarne dame ostaje vrlo malo čarobnog praha.

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut, "skenira" profil osobe koja ima sindrom Zvončice. Sagovornica "Života plus" kaže da je to žena koja magnetski privlači pažnju muškaraca, jer je beskrajno šarmantna, lepršava, slatkorečiva.

- Već na prvi pogled, svaka njena meta je osvojena i svaki plen je zato lak - ističe psiholog. - Kada se muškarac osvesti u čiju zamku je upao, uglavnom već bude kasno da se spase.

ljupka MANIPULATORKA

Photo: Profimedia​

Ona je ta koja bira. Muškarac koji se uplete u Zvončicinu mrežu udvaranja u početku se oseća kao pravi srećnik. Zaveden je umiljatošću, toplinom, nežnošću. Nagrađen je rečenicama koje je oduvek želeo da čuje, jer Zvončica tačno zna šta treba da kaže.

- Siguran je da je upoznao ženu svog života, koja je atraktivna, negovana, uspešna. Međutim, vrlo brzo njegova superheroina pokazaće pravo lice - kaže sagovornica.

Muškarac koji upadne u njenu mrežu udvaranja u početku se oseća kao srećnik, sve dok ne pokaže pravo lice i nameru da ga verbalno kinji, unižava i pravi ljubomorne scene

Zvončica na drugi pogled postaje partnerova noćna mora koje ne može da se oslobodi. Sve njene manipulativne moći se uskoro otkrivaju, kada muškarac shvati da je upao u klopku žene koja je na sve spremna, a pritom ništa ne radi iz ljubavi.

- Ženu sa sindromom Zvončice uvek pokreću niski porivi. Ona ima potrebu da zavede muškarca, uvuče mu se pod kožu, a onda da ga muči. Više ne krije ni da je ljubomorna i posesivna, niti da želi da promeni partnera iz korena. Problem je u tome što nikada nije ljubomorna na konkretnu osobu, već joj je svaka potencijalna opasnost, a kako nema "skicu" savršenog muškarca, svaka promena koju na njemu izvede, neće je zadovoljiti. Uvek će biti materijala za nove prohteve i izlive gneva. Ne ustručava se od izazivanja ljubomornih scena, spletki, verbalnih uvreda i uniženja - kaže psihoterapeut.

EMOTIVNO "anestezirana"

Photo: Profimedia​

Svaki Zvončicin gest mogao bi da se objasni njenom emotivnom hendikepiranošću odakle sve potiče, jer je naučila da mora da guši ili skriva osećanja kako ne bi bila povređena. Puna kontrola emocija je njen kredo.

- Iza tog štita krije se ranjiva žena koja u detinjstvu nije imala roditeljsku ljubav. Odatle sve i kreće, pa se kod nje prepoznaje takozvani afektivni stil vezivanja. Zvončica se uglavnom ponaša po modelu koji je usvojila u domu u kojem je majka bila hladna, stroga i posesivna, a otac uopšte nije bio zainteresovan za porodicu. Da bi zadobila njihovu pažnju, morala je da bude najuspešnija u svemu, ali ujedno i da ne pokaže ni sreću, ni tugu, ni bes. Tako je naučila da put do uspeha vodi preko sabotiranih, umrtvljenih emocija, ali to ujedno nije put do sreće. Naprotiv, Zvončica u svim sferama može da bude uspešna, ali ne i srećna - objašnjava psiholog.

Iz pozicije devojčice koja je morala da skriva suze i potiskuje ljubav, ova žena sada ima potrebu da se sveti i na nedužnom muškarcu iskali nakupljeni gnev. Više nije ni umiljata ni dobra, već agresivna i ohola.

- Sindrom Zvončice objašnjava se opsesivno-kompulsivnim ponašanjem prema partneru. 

Tu se prepoznaje potreba da se on, ni kriv ni dužan, kazni za sve ono što kao mala nije dobijala od roditelja. Od njega traži da bude nežan, posvećen, fokusiran samo na nju, da je obasipa izjavama ljubavi, pruža dokaze vernosti, ali uvek joj je svega malo. Čini joj se da je niko ne zaslužuje i niko je nije dostojan, zbog čega je njeno nezadovoljstvo hronično. Partner je zbunjen i ne zna kako da se ponaša. Ako pokuša da je ostavi, ona će mu nabiti osećaj krivice, a vrlo verovatno i pretiti samoubistvom. Nezahvalno je biti u takvoj vezi, pogotovo ako je druga strana netaktična, čime Zvončica postaje još agresivnija - ističe sagovornica.

Photo: Profimedia

Ultimativna potreba moderne Zvončice je da joj je "fasada" uvek besprekorna, pa zato redovno vežba, hrani se zdravo i mnogo novca ulaže u garderobu i šminku, što opet razotkriva tu tužnu, mračnu unutrašnjost.

- Sve su to površni pokušaji da se pobegne od sebe, ali u nekom trenutku žena sa ovim sindromom će, ipak, morati da se susretne sa svojom ličnošću - ističe sagovornica "Života plus".

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Ono što može da otkrije ženu sa sindromom Zvončice jeste njena potreba da u svemu bude uspešna i najbolja, čime pokušava da zamaskira nesrećnu unutrašnjost. Ona je obično visokoobrazovana i postiže istaknute rezultate u karijeri, što joj pomaže da dodatno umrtvi emocije, čuvajući ih u folderu "nepoželjno".

- Veliki je profesionalac kojem se drugi dive, ali i plaše, što i jeste njen cilj. 

Voli da dobija pohvale za sve što radi, a užasava je pomisao da je neko kritikuje ili sažaljeva. Uverena da će profesionalnim uspesima nadomestiti svoju unutrašnju prazninu, zadaje bol drugima i sebi, stalno ih kinjeći i nipodaštavajući - kaže Vickovićeva.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas