Oglas
· · Komentari: 0
enterijer

Četiri boje su najgori izbor za spavaću sobu: Mogu da smanje mogućnost da brzo zaspimo

Kada se osećate smireno i zadovoljno, veća je verovatnoća da ćete brzo da zaspite i da nećete da imate problema sa spavanjem

1662130142_8a67449831ad722ad9bec4ac369e4186312cf930.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Na ovo može da utiče i sam enerijer prostorije u kojoj spavate, a boje su, prema dizajnerima enterijera, ključne.

Stručnjaci za psihologiju boja otkrili su da nas neke boje opuštaju, dok druge izazivaju da se osećamo budno.

Pročitajte još: Zašto bi ZELENA BOJA trebalo da bude deo doma? Stvorite harmoniju

- Najbolje boje za spavanje su plava, žuta, zelena, svia, narandžasta i roze. Ove boje smanjuju stres i smiruju nervni sistem. Pokušajte da se držite neutralnih ili pastelnih nijansi za meku, prijatnu atmosferu. Jedna od najboljih boja spavaće sobe je plava jer je povezana sa smirenošću i opuštanjem - kaže Geoff McKinnen, sertifikovani stručnjak za probleme sa spavanjem, za The Sun.

Suprotno ovim bojama postoje i one koje mogu negativno da utiču na brze mogućnosti da zaspimo.

- Nasuprot tome, crvena soba stimuliše mozak i proizvodi više kortizola, što dovodi do lošeg kvaliteta sna. Mekše nijanse žute stvaraju mirno okruženje jer prigušeni ton imitira sunce. Meke žute boje ublažavaju stres i podstiču spokoj, tako da možete mirno da spavate. Svetlije nijanse podižu energiju i treba ih izbegavati. Zelena boja je još jedan odličan izbor boja za opuštanje.

Pročitajte još: Najbolje boje za prostor oko radnog stola prema FENG SHUI disciplini: ZELENA daje energiju, a evo šta znači CRNA

On dalje objašnjava da su ljubičasta, siva, braon i crvena najgore boje za spavanje. Siva i smeđa podstiču negativne emocije, dok ljubičasta i crvena podstiču budnost.

- Svetloljubičasta nije dobar izbor za spavaću sobu jer ima crvenkaste podtonove, povećava nivo energije i drži vas budnim, ali mekše ljubičaste nijanse mogu da povećaju pospanost. Ako ipak želite ljubičastu boju u svojoj spavaćoj sobi pokušajte da izaberete prigušeniji ton, poput lavande, zbog njenih hladnih nijansi - savetuje stručnjak, prenosi The Sun.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas