· · Komentari: 0

Kako da dnevni boravak postane idealno mesto za opuštanje?

Srce svakog doma je u dnevnom boravku i trpezariji, mrtva trka je gde se nalazi veći značaj, jer sto okuplja porodicu, a dnevni boravak je održava u ljubavi i bliskim odnosima.

1653550878_dnevna-soba.jpg
Foto: Profimedia

Zato je važno da dnevni boravak bude mesto koje opušta, da bude prostorija u kojoj se uživa svim čulima, što govori o potrebi da se posebno promišlja tokom njegovog uređenja.

Pratite svoj stil, svoje želje, jer ovaj prostor mora da odgovara vašem i senzibilitetu vaših ukućana, ali postoji jedan savet koji je dobro poslušati. Odaberite da jedna stvar bude fokus u celom dnevnom boravku i oko nje gradite dalje enterijer. Ono šta to uvek može da bude jeste ugaona garnitura kao skoro uvek najveći komad nameštaja koji se nađe u dnevnim boravcima. Pitanje jeste kako se bira najbolja ugaona garnitura, a to zavisi od više faktora.

Kako odabrati ugaonu garnituru?

Na prvom mestu vodite računa o dimenzijama, to je primarni faktor u samoj odluci. Najbolja ugaona garnitura jeste ona koja je taman u određenom prostoru, a to znači da nije premala i da nije prevelika, pa da ne ostavlja prostora ni za šta drugo. Odredite najpre mesto gde ide, šta će se naći pored nje, kakav stočić ili stočići, gde će biti TV uređaj, pa onda premerite koje su to optimalne dimenzije. 

Drugi važan faktor u biranju jesu dezen, meblo i boja. Boju možete birati u odnosu na neke druge elemente, malo ćemo kasnije o njima, ali se potrudite da to budu prirodni tonovi, možda neke zemljane nijanse, jer će prijati vašem oku, a samim tim i umu, praviće dobru energiju u prostoru. Da „razbijete“ eventualnu jednobojnost koristite jastuke, mnogo njih, jer oni uvek nesebično pružaju atmosferu toplog doma. Gledajte da na njoj ima mesta za sve vas u kući, ali i goste koji dolaze. Prdodajte koji tabure, fotelju, jer atmosfera je najlepša i dom je najlepši kada se ispuni bliskim osobama i smehom svih njih.

Da li sobna vrata utiču na odabir ugaone garniture?

Kada smo pomenuli odabir boje i dezena ugaone garniture u odnosu na postojeće elemente u prostoriji, onda smo mislili na to kakve su boje podovi, ali i sama sobna vrata. Formirajući prostoriju, podovi i sobna vrata zajedno sa zidovima, čine osnov od kojeg se polazi, a onda u skladu sa njima se može odabrati najbolja ugaona garnitura u nekoj komplementarnoj boji ili da im kontrastira, ali sve u službi građenja prijatnog i opuštajućeg enterijera. Danas smo daleko od ere samo belih ili tamno braon drvenih vrata, pa je iz tog razloga i moguće koristiti njihovu boju za dalje uređenje enterijera, pa čak i odabir boje nameštaja.

Stone lampe su detalji koji menjaju enterijer

Stone lampe su jednostavno detalj koji doprinosi toplini enterijera. Njihovo postojanje se u kući ili stanu, bar na nesvesnom nivou, posmatra kao deo nečega što daje svetlost, ali i draž doma. Zato nemojte da ih zaobiđete. Neka se nađu na nekoj polici, iza ugaone garniture, u nekom ćošku, jer svaka svojim posebnim intezitetom davanja svetlosti činiće da enterijer izgleda drugačije, posebnije, a najvažnije, ušuškanije i sasvim relaksirajuće.

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.