Oglas
· · Komentari: 0
UVEK TOPLO

Najbolji načini za grejanje zimi

Dolazak zime i njeno trajanje podrazumevaju najpre jednu važnu stvar, a to je pribavljanje ogreva, potražnja za najboljim rešenjem kada je on u pitanju, te sređivanje grejne sezone pre nego što je i počela. Naravno, nekada sve to malo i okasni, pa se ogrev dobavlja kada zima uveliko krene, ali je važno samo da nije hladno.

1640084943_christmas-tree-gb4f5e3ebf_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Danas imamo različite ponude, grejanje se može sprovesti kroz centralni sistem, sopstvene kotlare, a može svakako biti i na šporet, te na električnu energiju. Moglo bi se reći da svako bira šta voli i ono šta mu najviše prija ili šta mu predstavlja mogućnost u datom trenutku. No, među svim tim opcijama, uvek ima onih najboljih, zar ne? Zato izdvajamo najpopularnije, ali i najbolje načine za grejanje tokom zimskog perioda.

Kameni ugalj kao perfektan ogrev

Kameni ugalj se najpre prepoznaje po svojoj karekteristično tamno sivoj ili crnoj boji. Ono što ga čini jako vrednim i popularnim za korišćenje jeste visoka kalorijska vrednost, pa to čini da kameni ugalj postiže visoke temperature i u veoma hladnim danima i nezgodnim vremenskim prilikama. Ovo je ujedno razlog zbog kojeg se kameni ugalj u najvećoj meri koristi u industrijskim postorjenjima, fabrikama, ali se koristi i u svim onim domaćinstvima i stambenim jedinicama čiji sistemi za grejanje mogu da „podnesu“ visoke temperaturne vrednosti koje se postižu upotrebom ove vrste uglja.

Podno grejanje uz upotrebu uglja

Jedan od veoma prisutnih sistema grejanja, koji će čini se tek postati sveprisutan, jeste podno grejanje. Podovi se koriste za sporovođenje sistema koji služi za cirkulisanje tople vode/vazduha, preko kojeg se naliva košuljica, a onda postavljaju posebni podovi, tj. laminati i parketi, te se na ovaj način stambene jedinice najčešće veoma dobro greju tokom zimskog perioda. Mogu se koristiti različite sirovine za grejanje, ali je najpopularniji ugalj, s tom što se pored kamenog, koriste često i lignit, čija je kalorijska vrednost visoka i taman dovoljna za domaćinstva. Postoji više vrsta lignita, tj. mrkog uglja, pa se uvek bira ona koja odgovara samom sistemu grejanja.

Podovi su uvek tokom zime topli, kao i prostorije, a dobra strana podnog grejanja je i ta što se temperatura u prostorijama može samostalno kontrolisati i podešavati uz termostate.

Kamin sa dekorativnim kamenom

Ko još ne želi da ima kamin u svom životnom prostoru, još kad se pored njega nađe jelka u vreme novogodišnjih praznika, ukrasi, sve postaje kao u filmu. Kamin uz dekorativni kamen dobija onaj svoj dobro poznat izgled koji čini enterijer toplijim, komfornijim, prijatnijim. Ali ne samo dekorativni kamen, već i sama vatra koja ima snagu da prilično ugreje prostoriju u kojoj sa kamin nalazi, što će sigurno uz čašu dobrog vina doprineti toplim, zimskim noćima i stvaranju lepih uspomena. 
Dekorativni kamen za kamine je moguće pronaći u različitim bojama, oblicima, dimenzijama, pa tako uvek daje mogućnost da ga uklopite u svoj enterijer, a onda mala logorska vatra u kaminu postaje višnjica na šlagu torte.

Drva za ljubitelje klasike i romantike

Kad smo već pomenuli kamin, tu su bila i drva, ali ona nisu isključivo za kamine, već za peći, furune, šporete. Bilo kako bilo, drvo je tu za sve one koji vole miris drveta tokom zime, koji vole njegovo pucketanje, a svakako i odličnu toplotu koju daje, zbog čega se ne sme nikako zaobići.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas