Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Ovo je 5 glavnih pravila za PROLEĆNU NEGU sobnih biljaka

Sa približavanjem proleća, sobne biljke postepeno izlaze iz stanja mirovanja i počinju da rastu

1678472131_22107_profimedia-0351896666_f.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

U februaru je dan postao već primetno duži, a sunce greje na potpuno prolećni način. Otkrivamo vam kako  da pomognete cveću da se probudi i pripremite ga za sezonu rasta i na šta treba obratiti pažnju i koje mere treba preduzeti da bi biljke bile zdrave, cvetale, razmnožavale se i zadovoljile.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

1. Osvetljenje u proleće

Važno je obezbediti sobnim biljkama postepeno buđenje. Ako je cveće na sunčanoj prozorskoj dasci, potrebno im je senčenje, čak i ako su biljke koje vole sunce.

Po vedrom danu, sunčevi zraci će zagrejati ne samo staklo, već i prozorsku dasku, a sa radom baterija temperatura vazduha može značajno porasti, što će u velikoj meri otežati život biljaka. Ako je moguće, cveće je bolje ukloniti na dovoljno osvetljeno mesto, ali dalje od direktne sunčeve svetlosti.

2. Obrezivanje i podmlađivanje

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Mnoge sobne biljke nastavljaju da rastu zimi. Nedostatak svetlosti zimi negativno utiče na izgled nekih cvetova - njihovi izdanci se izvlače, a lišće bledi ili se delimično raspada. Proleće je vreme da se takvi primerci dovedu u red. Dugi izdanci mnogih biljaka mogu se, pa čak i moraju, skratiti, dajući grmu ili drvetu ispravan oblik. Dobro reaguju na obrezivanje vinove loze. Izbojci scindapsusa, singonijuma, hoje i mnogih drugih biljaka snažno se rastežu tokom zime, dajući biljci neuredan izgled. Skraćivanje takvih izdanaka pomoći će cvetu da razvije novu zelenu masu i vrati se svom nekadašnjem sjaju.

5. Reprodukcija
Reprodukcija za entuzijastične uzgajivače cveća je najinteresantnija faza u uzgoju sobnih biljaka. A to je takođe najbolje uraditi u proleće, jer se u ovo vreme biljke bude, i ukorenjuju, ukorenjuju, i one su najbolje u ovo vreme.

Ovo se ne odnosi samo na vinovu lozu. Fikusi, bugenvilije, pelargonijumi, tradescantia i mnoge druge, kako cvetne tako i dekorativne lisnate sobne biljke, veoma se pozitivno odnose na rezidbu. Izuzetak su biljke u kojima se cvetanje javlja na prezimljenim izdancima - kontinuirano obrezivanje je kontraindikovano za takvo cveće. Možete samo malo podesiti izdanke, ako je potrebno.

Pročitajte još: Sprečite BRZO NAKUPLJANJE PRAŠINE U DOMU: Napravite sprej od sastojaka koje već imate u kući (RECEPT)

3. Presađivanje

Najbolje vreme za presađivanje sobnog cveća je mart-april. Transplantacija je, pre svega, neophodna za mlade biljke, jer počinje da raste, korenov sistem će zahtevati više prostora i hranljivih materija. Zbog toga je mladim biljkama potreban veći kontejner i novo plodno tlo. Odraslim, dobro prezimljenim biljkama nije potrebna godišnja transplantacija. Za njih je dovoljno zameniti gornji sloj zemlje - to će omogućiti transplantaciju cveća jednom u dve do tri godine.

Mnoge sobne biljke ne podnose dobro zimu - suv topli vazduh iz uređaja za grejanje i, često, hladni prozorski pragovi nemaju najbolji efekat. Listovi postaju žuti i padaju, a same biljke izgledaju potlačeno. Takvi primerci se prvo presađuju.

Pročitajte još: Sjajan TRIK: Evo kako da vam se makarone i pirinač ne zalepe tokom kuvanja

Nije potrebno presađivati cvetne biljke, a mnoge još uvek cvetaju u ovom trenutku. Ništa loše se neće desiti ako se orhideje, kasni decembar, hibiskus ili bugenvilija presađuju nakon cvetanja - početkom leta.

4. Zalivanje i prihranjivanje

Za buđenje biljaka biće potrebno pojačano zalivanje, ali je najbolje to učiniti postepeno. Voda za bilo koje cveće treba da bude mekana, na sobnoj temperaturi. Istom vodom se mogu prskati biljke, ali samo one kojima je to potrebno.

U martu obično počinju da prihranjuju sobne biljke. Izuzetak od pravila su presađeno cveće. Novo tlo sadrži sve što vam je potrebno za ishranu, tako da nakon presađivanja možete zaboraviti na hranjenje mesec dana.

Pročitajte još: Uštedite struju bez odricanja: Evo šta treba da ubacite u ZAMRZIVAČ

Prilikom izbora đubriva, važno je obratiti pažnju na to za koje cveće je namenjen ovaj ili onaj lek. Dekorativno lisnate i lepo cvetajuće biljke zahtevaju različite kompozicije. Azot doprinosi brzom rastu izdanaka, a kalijum i fosfor - formiranju pupoljaka i bujnom cvetanju. Zbog toga je najbolje kupiti specijalno đubrivo za određeno cveće i pratiti preporuke u uputstvima za lek.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas