Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Rešenje večite DILEME: Evo na koliko stepeni i kako se pravilno PERE POSTELJINA

Došao je period godine kada peremo jorgane i pripremamo ih za zimsku sezonu...

1666554233_hd-wallpaper-g6e6774627_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Sa dolaskom hladnijih dana posežemo za jorganima koji su tokom leta bili spakovani i vreme je za njihovo pranje pre ponovnog korišćenja. Tu nailazimo na dilemu kako peremo pravilno posteljinu. 

Stručnjaci savetuju da uvek posebno perete jorgane. Obično su jorgani veoma obimni i zahtevaju posebne mere predostrožnosti. Jednostruki ili 1/2 jorgan se lako peru u mašinama za pranje veša sa opterećenjem do 5 kilograma, dok će za duple jorgane biti potrebna mašina za veš sa opterećenjem od 7 kilograma.

Pročitajte još: Uštedite struju bez odricanja: Evo šta treba da ubacite u ZAMRZIVAČ

Da biste izbegli probleme, obavezno pažljivo presavijte jorgan pre nego što ga ubacite u bubanj mašine za pranje veša. Zatim izaberite veoma delikatan program pranja. Obično se za ove jorgane koristi program za pamuk na 30-40 stepeni, jer više temperature mogu oštetiti donji deo i spoljašnji jorgan. Uklonite jorgan iz mašine za pranje veša odmah nakon završetka ciklusa da sprečite da upije previše vlage.

Pročitajte još: Najbolji metod za čišćenje sudopere: Evo od čega bi prvo trebalo da počnemo

Ako perete posteljinu, a posebno pokrivač za jorgan, skinite gasa jorgana, onda ga istresite i operite posebno. Prekrivači za jorgan i druga posteljina se obično peru češće od popluna i zahtevaju različite temperature i cikluse pranja.

Pročitajte još: Praktični saveti za redovno ODRŽAVANJE čistoće mašine za pranje sudova

Kada perete posteljinu u mašini za pranje veša, morate uzeti u obzir vrstu tkanine od koje su napravljeni.

U slučaju pamučnih čaršava, pored izbora posebnog programa, preporučuje se da ih sortirate na bele i obojene:

  • beli čaršavi se mogu prati na temperaturi do 60°C
  • pri pranju obojenih posteljina ne preporučuje se temperatura iznad 40°C.
     

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas