Oglas
· · Komentari: 0
promo

Šta karakteriše savremeni dom?

Pojam ,,savremeni“ može se posmatrati kroz više prizmi i mogu se javiti razne asocijacije kada se ta reč upotrebni uz reč ,,dom“

1672139408_shutterstock_396884347.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Može se misliti na arihitekturu gradnje, na novitet nameštaja, na posedovanje uređaja iz generacije moderne tehnologije... Ali se može odnositi i na to koji su sve elementi za koje se očekuju da jedan dom ima baš u ovom vremenu u kojem živimo.

U tom kontekstu od doma se očekuje da bude jednako funkcionalan i komforan, energetski efikasan, sa sačuvanim tradicionalnim karakteristikama upakovanim u očekivanja i potrebe modernog doba.

Prilagođavanje promenama koje nastaju i potrebama čoveka koje se shodno tome menjaju su neminovne.

Dobar sigurnosni sistem (sigurnosna vrata, alarmi, video nadzor)

Provalnici i lopovi su pojava sa kojom smo se susretali i ranije, ali je prisutna i danas. Ono što razlikuje to vreme od današnjeg jeste činjenica da sada imamo mnogo više mogućnosti da se zaštitimo.

Krenimo pre svega od ulaznih vrata u kuću ili stan koja su dobila svoju savremenu verziju i danas možete kupiti tzv. sigurnosna vrata. S obzirom da se veliki broj krađa i pokušaja provale dešava upravo na ulazima, sigurnosna vrata su prvi korak o kojem treba da razmišljate sa bezbednosnog aspekta. Postoji mnogo modela sigurnosnih vrata tako da lako možete naći savršeni komad za vaš enterijer.

Na trižištu su dostupne različite vrste alarma koji se mogu ugraditi kako na kućama, tako i na stanovima ili vikendicama. Razlikuju se po modelu, veličini i funkcijama koje nude, pa je najbolje da se dobro informišete pre kupovine.

Pored sigurnosnih vrata i alarma, čest izbor u cilju osiguranja bezbednosti nekog prostora jeste i video nadzor. Veoma je tražen proizvod i lako se može nabaviti, odnosno kupiti i instalirati. U kratkom roku profesionalni tim može da izvrši instalaciju i montažu, a današnji modeli omogućavaju praćenje putem mobilnih telefona snimaka koje prave video kamere.

Vodi se računa o energetskoj efikasnosti

Danas se dosta priča o zaštiti životne sredine, štednji električne energije i očuvanju prirodnih bogatstava. Zato je danas dosta firmi i proizvođača iz različitih oblasti rada osmislilo kreativne i korisne programe u tom pravcu.

Zato se smatra da savremni dom, mesto na kojem provodimo najviše vremena, treba da bude energetski efikasan. Šta to podrazumeva?

Dobra toplotna izolacija prostora omogućava održavanje optimalne željene temperature u tom prostoru čime se ne troši nepotrebna elektična energija za dogrevanje ili hlađenje.

Osim toga, od marta 2020. godine Evropska komisija je novom uredbom uvela da novi proizvodi bele tehnike (mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri...), ali i televizora, namenjeni za domove imaju nove dve oznake energetske efikasnosti. Zato obratite pažnju na ove oznake prilikom kupovine, jer su određeni proizvodi osmišljeni tako da zaista nude veću energetsku efikasnost u odnosu na druge. Pogotovo kada znamo da je reč o uređajima koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Organizacija prostora koja je funkcionalna i komforna istovremeno

S obzirom da se u domove sve više unose uređaji iz generacije savremene tehnologije potrebna je reorganizacija postojećeg nameštaja i drugih pomoćnih elemenata kako bi se sve uklopilo i bilo funkcionalno.

Dom koji pruža pametne uređaje koji se nalaze na pravom mesto, koji dobro su ukombinovani sa ostatkom prostora i stilom i koji imaju korisnu funkciju, pruža osećaj sigurnosti i udobnosti.

Osim toga, svako treba da neguje svoj stil, da kupuje stvari koje voli tako se njihovom kupovinom ne remeti postojeći koncept i stil.

Za najefikasniji i najfunkcionalniji raspored u domu možete tražiti savete arhitekte kako biste uklopili svoje ideje i želje, sa postojećim stanjem uz stručnu pomoć i podršku.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas