Oglas
· · Komentari: 0

BOJE ZA DEČIJU SOBU: Koje nijanse bi trebalo da izbegnete?

Odabir boje za dečiju sobu obično počinje od boje koju vaše dete voli, koja se vama sviđa, uklapa sa enterijerom ili iz praktičnih razloga ali odabir boje u prostoru može uticati na naše raspoloženje svakodnevno, a to je nešto o čemu mame treba da razmišljaju

1702732607_shutterstock_1929872573.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prema From House To Home, postoje studije koje pokazuju da boja sobe ima psihološki efekat. Boje naših zidova mogu učiniti da osećamo bilo šta: sreću, smirenost, radost, ljutnju, razdraganost.

Ovo može malo otežati vašu odluku, ali mi ćemo proći kroz 10 popularnih boja o kojima mame možda razmišljaju objasniti uvrežena tumačenja.

Crvena

Crvena je jedna od najsmelijih boja i može biti popularan izbor za decu koja žele nešto što se ističe. Međutim, ova boja treba da dolazi sa oznakom upozorenja. Prema Mi Moveu, crvena je jedna od najintenzivnijih boja i može podići energiju sobe. Takođe se veruje da podiže krvni pritisak i broj otkucaja srca i može učiniti vaše dete malo glasnijim od normalnog.

Narandžasta

Narandžasta je još jedna svetla i smela može da podstakne aktivnost i često izaziva uzbuđenje i entuzijazam. Iako ovo može izgledati kao dobra stvar, možda je najbolje za igraonicu, a ne za sobu u kojoj će vaše dete provoditi većinu svog vremena.

Žuta

Žuta je svetla, zabavna i glasna, i zapravo je odličan izbor za spavaću sobu. Ova boja može da prenese sreću, a to bi moglo biti zato što nas toliko podseća na sunčan, letnji dan. Zrači radošću, a ta radost se može preneti na vaše dete.

Roze

 Iako i dečaci mogu da vole ružičastu, ona je popularan izbor za male devojčice. Ova boja se često povezuje sa ljubavlju i dobrotom, a za nju se kaže da podstiče kreativnost. Izgleda da ova boja postaje sve jasnije vezana za pozitivna raspoloženja, a mami bi trebalo da bude drago ako njeno dete izabere ovu boju za svoje zidove.

Zelena

 Zelena je zemljana boja, i to je ona koju deca možda žele za svoje spavaće sobe. Boja ima umirujući efekat i može biti odlična za dete koje ima previše energije i treba mu pomoć da se smiri na kraju dana. Takođe je poznato da boja ublažava stres, tako da može biti dobra za dete koje se bori sa anksioznošću i depresijom.

Plava

 Ako smo mislili da je zelena umirujuća, plava je možda čak i više. Plava je jedna od najmirnijih boja i popularan je izbor za sve, a ne samo za mlade dečake. Rečeno je da boja snižava krvni pritisak i usporava rad srca. Odličan izbor boja za dete kome je potrebno mesto da ode i da se smiri.

LJubičasta

 LJubičasta je hrabar izbor i ona o kojoj roditelji mogu dvaput razmisliti. Prema Country Living-u, ljubičasta je dugo bila povezana sa kraljevskom porodicom i može biti odličan izbor za princezu ili princa u vašem životu. LJubičasta je takođe poznata po podsticanju kreativnosti, pa ako imate dete koje je zainteresovano za umetnost, ovo bi mogla biti boja za vas.

Bela

Bela je obična i normalna boja, i ovo može biti odličan izbor za roditelja koji želi da sobe izgledaju veće, ali možda nije najbolji izbor za dečiju sobu. Zapravo nema nikakvog uticaja na raspoloženje i to može biti problem. Bela zapravo ne inspiriše nikakvu promenu u ličnosti i može mnogo lakše pokazati zaprljanost.

Crna

Crna je definitivno boja koju roditelji definitivno žele da izbegnu. Ne samo da će soba izgledati manje, već može izazvati neka negativna osećanja koja mama želi da izbegne. Može se koristiti kao akcentna boja, ali sobe ne bi trebalo da budu obojene ovom bojom.

Siva

Siva boja postaje sve popularnija i ona je odlična za sve. Siva ima zaista smirujući efekat i može biti lepo mesto gde deca idu posle škole kada im treba malo vremena da se smire za noć.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas