Oglas
· · Komentari: 0

PSIHOLOGIJA BOJA: Koje boje bi trebalo da izbegavamo prilikom upoznavanja, a koje su posebno privlačne

Obraćali pažnju na to ili ne, boja utiče na to kako gledamo na svet

1678270757_shutterstock_2028577640.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Postoji i naziv za ovaj fenomen - psihologija boja. Jednostavno rečeno, boja utiče na nas i fizički i psihički. Isto tako, mi često povezujemo svaku boju sa emocijama. Na primer, crvena i roze su vezane za ljubav, dok crna za tugu. Isto se može reći i o nošenju određenih boja. 

Stručnjaci ističu da je uključivanje psihologije boja u naše izbore odeće vrlo pozitivna odluka. Tako psiholozi savetuju da obratimo pažnju na osećanja dok isprobavamo odeću različitih boja

- Kada steknete svest o sopstvenoj pristrasnosti prema bojama, zapitajte se šta vam je "potrebno" za dan kada se probudite ujutru: snaga, smirenost, strpljenje ili energija. Odatle odaberite odeću prema bojama koje predstavljaju ta osećanja -  savetuje psiholog Betani Kuk za Real Simple.

Boje mogu da imaju različita značenja za različite ljude na osnovu naših iskustava.

Žuta boja

- Smatra se da je žuta boja sreće i predstavlja optimizam, toplinu i nadu. Nije iznenađujuće, kaže se da nošenje žute odeće ima osobine koje podižu raspoloženje - objašnajva profesorka psihologije Karen J. Pine za Glamour.

Ipak, istraživanja pokazuju da bi žutu trebalo da izbegavamo na poslovnim sastanicma. Studija iz 2010. objavljena u časopisu Evolutionari Psichologi pod nazivom „Razlikovanje između efekata percepcije i nosioca u atribucijama vezanim za boju odeće“ objavila je da i muškarci i žene smatraju da je žuta boja sa potencijalnim partnerima neprivlačna.

Iako je nejasno zašto je žuta nepovoljna, žuta, prema psihologiji boja, ima negativne atribute, uključujući aroganciju i nepoverljivost.

Bran i siva boja

Pored žute, braon i siva su još dve boje koje treba izbegavati na sastancima bilo koje vrste. U psihologiji boja, smeđa ima negativne asocijacije i smatra se dosadnom i izolovanom. Isto važi i za sivu, kojoj nedostaje emocija.

Dakle, šta treba da obučete za sastanak?

Istraživanja su stalno pokazivala da muškarci i žene smatraju da su sastanci u crvenoj ili crnoj odeći najatraktivniji. Studija iz 2008. koju je objavio Univerzitet u Ročesteru primećuje da crvena boja ima značaj u životinjskom carstvu i može objasniti popularnost boje među pojedincima u grupi za upoznavanje.

BONSU VIDEO


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas