Oglas
· · Komentari: 0
DECA

Četiri vežbe za ravna stopala, a prva je bosonogo hodanje

Brigu o stopalima treba započeti, doslovce, od malih nogu, da ne bi postala ravna i deformisana.

1631527762_Depositphotos_444607766_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

U stopalima ima na desetine kostiju, zglobnih veza, ligamenata, a tu je i mišić čiji je zadatak da drži koštani svod stopala, ali i celo telo. Ovo je sasvim dovoljan razlog da se tabanima pažnja posvećuje svakodnevno, a ne samo kada nas zabole. 

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

U suprotnom, dete će imati bolove prilikom stajanja i hodanja, ali i smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju. Ravni tabani nastaju tako što oslabe mišići stopala i potkolenice, a poveća se telesna težina, što utiče na spuštanje svoda.

Sva gojazna deca imaju ravna stopala

Kako dete raste i dobija na težini, pritisak na stopala je sve jači i stopalo, na kraju, postaje potpuno ravno. Kod dece do četvrte godine, naročito punačke, svod se ne vidi, jer je stopalo prepuno “jastučića”. Otuda je u tom uzrastu teško uspostaviti dijagnozu spuštenog stopala. Može se uočiti samo njegov nepravilan položaj, na primer, onaj ka unutrašnjoj ivici stopala, ali to nije razlog za paniku.

Test da li su stopala ravna
Da li dete u predškolskom uzrastu ima ravne tabane može se ustanoviti i po tome što ne može dugo da hoda, uveče se žali na umor i bol u potkolenicama, kada su mu noge mokre, na podu ostaje trag čitavih stopala, a ne samo onog dela kojim gazi...
Da li se vidi svoda na detetovom stopalu?

Da bi se pospešio razvoj mišića stopala i potkolenice koji oblikuju svodove stopala, dete prvo treba da puzi, a kada se podiže na noge da hoda bosonogo. Leto je idealno za bosonogo hodanje i treba ga maksimalno iskoristiti, a tokom ostalih meseci dete u kući treba da nosi čarapice sa gumenim ojačanjima na tabanima koja sprečavaju klizanje po parketu.

Pročitajte još: Onlajn učenje više škodi devojčicama i to već posle sat i po

Do kada stopala moraju da se izdignu?

Bosonogo hodanje preporučljivo je i mališanima starijim od četiri godine. Tada počinje formiranje uzdužnog svoda stopala i često se javlja fleksibilno spušteno stopalo. To znači da se podizanjem na prste uzdužni svod u potpunosti formira, ali da kod stajanja pod pritiskom težine tela on “popušta”.

Prve cipele?
Prve cipele detetu obujte tek kada prohoda, ali i tada nastojte da ga podstičete da što češće hoda bosih nogu.
Kritična šesta godina!

Ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, tada već može biti reči o ravnom stopalu kao problemu koji treba rešavati. To jeste telesna mana, ali ako se na vreme uoči, ravna stopala se lako mogu korigovati vežbama ili nošenjem ortopedskih uložaka koji će podupreti svodove stopala. Kako je gradskoj deci teško da bosonoga hodaju po prirodnim podlogama, ona bi trebalo što više da vežbaju kod kuće, pogotovo ako su i posle treće godine njihovi tabani ravni.

Pročitajte još: Lako naučite strani jezik u PET koraka: Pišite sastave o sebi!

Evo nekih vežbi:

  • Hodanje na prstima, petama i na spoljašnjoj ivici stopala. Pravih leđa i ruku položenih uz telo treba da hodaju duž najdužeg hodnika u stanu.
  • Nožnim prstićima sa poda neka hvataju manje predmete različitih oblika (maramicu, kliker i slično).
  • Sa detetom radite vežbe za ravnotežu. Podstičite ga da hoda po užetu, gredi ili da stoji na lopti.
  • Dok dete sedi na stolici, sa stopalima na podu, recite mu da palcem leve noge dotakne koleno desne noge i da spušta levu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Vežbu treba uraditi i drugom nogom, ukupno po pet puta svakom. Uz ove vežbe, već posle nekoliko meseci, jačaju detetova stopala i trebalo bi da se pravilno razviju. Ipak, ako to ne pomogne, a dete i dalje oseća bolove kao posledicu spuštenih stopala, onda potražite pomoć pedijatra.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas