Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕЦА

Четири вежбе за равна стопала, а прва је босоного ходање

Бригу о стопалима треба започети, дословце, од малих ногу, да не би постала равна и деформисана.

1631527762_Depositphotos_444607766_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У стопалима има на десетине костију, зглобних веза, лигамената, а ту је и мишић чији је задатак да држи коштани свод стопала, али и цело тело. Ово је сасвим довољан разлог да се табанима пажња посвећује свакодневно, а не само када нас заболе. 

Прочитајте још: Скратио си ми живот! То није истина, деца продужавају живот!

У супротном, дете ће имати болове приликом стајања и ходања, али и сметње у физичком и психичком развоју. Равни табани настају тако што ослабе мишићи стопала и потколенице, а повећа се телесна тежина, што утиче на спуштање свода.

Сва гојазна деца имају равна стопала

Како дете расте и добија на тежини, притисак на стопала је све јачи и стопало, на крају, постаје потпуно равно. Код деце до четврте године, нарочито пуначке, свод се не види, јер је стопало препуно “јастучића”. Отуда је у том узрасту тешко успоставити дијагнозу спуштеног стопала. Може се уочити само његов неправилан положај, на пример, онај ка унутрашњој ивици стопала, али то није разлог за панику.

Тест да ли су стопала равна
Да ли дете у предшколском узрасту има равне табане може се установити и по томе што не може дуго да хода, увече се жали на умор и бол у потколеницама, када су му ноге мокре, на поду остаје траг читавих стопала, а не само оног дела којим гази...
Да ли се види свода на дететовом стопалу?

Да би се поспешио развој мишића стопала и потколенице који обликују сводове стопала, дете прво треба да пузи, а када се подиже на ноге да хода босоного. Лето је идеално за босоного ходање и треба га максимално искористити, а током осталих месеци дете у кући треба да носи чарапице са гуменим ојачањима на табанима која спречавају клизање по паркету.

Прочитајте још: Онлајн учење више шкоди девојчицама и то већ после сат и по

До када стопала морају да се издигну?

Босоного ходање препоручљиво је и малишанима старијим од четири године. Тада почиње формирање уздужног свода стопала и често се јавља флексибилно спуштено стопало. То значи да се подизањем на прсте уздужни свод у потпуности формира, али да код стајања под притиском тежине тела он “попушта”.

Прве ципеле?
Прве ципеле детету обујте тек када прохода, али и тада настојте да га подстичете да што чешће хода босих ногу.
Критична шеста година!

Ако се стопала не уздигну до шесте године, тада већ може бити речи о равном стопалу као проблему који треба решавати. То јесте телесна мана, али ако се на време уочи, равна стопала се лако могу кориговати вежбама или ношењем ортопедских уложака који ће подупрети сводове стопала. Како је градској деци тешко да босонога ходају по природним подлогама, она би требало што више да вежбају код куће, поготово ако су и после треће године њихови табани равни.

Прочитајте још: Лако научите страни језик у ПЕТ корака: Пишите саставе о себи!

Ево неких вежби:

  • Ходање на прстима, петама и на спољашњој ивици стопала. Правих леђа и руку положених уз тело треба да ходају дуж најдужег ходника у стану.
  • Ножним прстићима са пода нека хватају мање предмете различитих облика (марамицу, кликер и слично).
  • Са дететом радите вежбе за равнотежу. Подстичите га да хода по ужету, греди или да стоји на лопти.
  • Док дете седи на столици, са стопалима на поду, реците му да палцем леве ноге дотакне колено десне ноге и да спушта леву ногу по десној све до палца десне ноге. Вежбу треба урадити и другом ногом, укупно по пет пута сваком. Уз ове вежбе, већ после неколико месеци, јачају дететова стопала и требало би да се правилно развију. Ипак, ако то не помогне, а дете и даље осећа болове као последицу спуштених стопала, онда потражите помоћ педијатра.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas