· · Komentari: 0
roditeljstvo

Detalji koje mnogi roditelji previde kada se pripremaju za dolazak bebe

Trenutak kada se sazna za trudnoću iz korena menja život.

1637921792_shutterstock_698169691.jpg
Foto: Shutterstock

Čini se da budući roditelji narednih devet meseci ne mogu da razmišljaju ni o čemu drugom, osim o bebi koju očekuju. Svaki slobodan trenutak posvećuje se detaljima u vezi pregleda i testova u trudnoći, predviđanja pola i uređenju dečije sobe.

Iako poslednji meseci, a naročito poslednjih nekoliko nedelja trudnoće uglavnom protiču u velikim pripremama za bebin konačan dolazak, od nabavke kreveca, kolica, druge opreme i potrepština koje će biti neophodne od trenutka kada beba izađe iz porodilišta, dešava se da budući roditelji jednostavno previde neke stavke zbog kojih bi kasnije mogli da se pokaju.

Evo i koje su to stavke:

Kasna priprema

Jedna od najvećih grešaka budućih roditelja jeste da kupuju stvari tek nakon što se beba rodi. Iako postoje određene racionalne odluke za to, u slučaju da se ne zna bebin pol ili jednostavno roditelji žele da se uvere da je sve prošlo kako treba, dobro je makar rezervisati stvari unapred. Takođe, pojedine krupne stvari poput kreveca i komode za bebinu sobu mogu se čekati sa isporukom, što znači da postoji mogućnost da se prvi dani provedu i bez tij stavki.

Rešenje: Najbolje je da sve za bebu bude spremno bar šest nedelja pre termina. Na taj način roditelji imaju još nekoliko nedelja da razmisle o svim detaljima koje su možda prevideli. Takođe, bebe umeju i da iznenade svojim dolaskom ranije i u slučaju da nije sve pripremljeno, za mnoge odluke može biti zadužen samo jedan roditelj i mnogo sitnica se može prevideti u žurbi. Zbog toga, važno je da se makar sve rezerviše na vreme.

Nedovoljan broj posteljina za krevetac

Kada se kupuje krevetac, roditelji se odmah zapute ka delu gde su posteljine za krevetac i ogradice birajući one koje im se čini i lepim i kvalitetnim. Međutim, ono što se ispostavilo kao jedna od čestih grešaka jeste da se zaboravi da se uzme više kompleta posteljine. Naime, poznato je koliko se često u prvim danima beba mora presvlačiti, što zbog bljuckanja, što zbog često punih pelena ili jednostavno, jer se roditelji još nisu uhodali. To znači, da bi već prvog dana mogla da se menja i posteljina za krevetac.

Rešenje: Ukoliko se poseduje sušara za veš, dobro je imati bar tri posteljine, a ukoliko se veš suši prirodno, onda je moguće da će biti neophodno i više kompleta.

Odbijanje dohrane za bebe

Dojenje je najbolji način za ishranu bebe u prvim mesecima i tu nema dileme. Mnoge trudnice ostaju čvrste u svojoj nameri da beba bude isključivo dojena i koriste sve raspoložive resurse - od informisanja o uspešnom dojenju, preko savetnica za dojenje i drugih opcija koje će im omogućiti da njihova beba doji. Ipak, to ne znači da bi prilikom nabavke stvari za bebu u potpunosti trebalo da isključite nabavku makar jedne kutije dohrane za bebe. Postoje određene situacije kada je dohrana za bebe spas: kada je mama iz bilo kog razloga sprečena da podoji bebu ili je preporuka lekara da se doda malo dohrane nakon podoja tada je dobro imati u kući tu jednu kutiju koja će pomoći.

Knjige i filmovi za razbibrigu

Prvi meseci sa bebom umeju da budu prilično haotični. Dok se ne uspostavi rutina i bebin san ne ustali, mnogi roditelji budu prilično iscrpljeni. Sve je usmereno ka bebi, a obzirom na aktuelnu pandemiju, roditelji su uglavnom i društveno izolovani. Male stvari poput dobrog filma i knjige mogu vrlo povoljno da utiču na energiju i raspoloženje.

Rešenje: još pre nego što se beba rodi dobro je sastaviti i nabaviti listu filmova, serija i prikupiti knjige koje će poslužiti kao duševna hrana i razbibriga u haotičnim mesecima sa malom bebom.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.