Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Детаљи које многи родитељи превиде када се припремају за долазак бебе

Тренутак када се сазна за трудноћу из корена мења живот.

1637921792_shutterstock_698169691.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чини се да будући родитељи наредних девет месеци не могу да размишљају ни о чему другом, осим о беби коју очекују. Сваки слободан тренутак посвећује се детаљима у вези прегледа и тестова у трудноћи, предвиђања пола и уређењу дечије собе.

Иако последњи месеци, а нарочито последњих неколико недеља трудноће углавном протичу у великим припремама за бебин коначан долазак, од набавке кревеца, колица, друге опреме и потрепштина које ће бити неопходне од тренутка када беба изађе из породилишта, дешава се да будући родитељи једноставно превиде неке ставке због којих би касније могли да се покају.

Ево и које су то ставке:

Касна припрема

Једна од највећих грешака будућих родитеља јесте да купују ствари тек након што се беба роди. Иако постоје одређене рационалне одлуке за то, у случају да се не зна бебин пол или једноставно родитељи желе да се увере да је све прошло како треба, добро је макар резервисати ствари унапред. Такође, поједине крупне ствари попут кревеца и комоде за бебину собу могу се чекати са испоруком, што значи да постоји могућност да се први дани проведу и без тиј ставки.

Решење: Најбоље је да све за бебу буде спремно бар шест недеља пре термина. На тај начин родитељи имају још неколико недеља да размисле о свим детаљима које су можда превидели. Такође, бебе умеју и да изненаде својим доласком раније и у случају да није све припремљено, за многе одлуке може бити задужен само један родитељ и много ситница се може превидети у журби. Због тога, важно је да се макар све резервише на време.

Недовољан број постељина за креветац

Када се купује креветац, родитељи се одмах запуте ка делу где су постељине за креветац и оградице бирајући оне које им се чини и лепим и квалитетним. Међутим, оно што се испоставило као једна од честих грешака јесте да се заборави да се узме више комплета постељине. Наиме, познато је колико се често у првим данима беба мора пресвлачити, што због бљуцкања, што због често пуних пелена или једноставно, јер се родитељи још нису уходали. То значи, да би већ првог дана могла да се мења и постељина за креветац.

Решење: Уколико се поседује сушара за веш, добро је имати бар три постељине, а уколико се веш суши природно, онда је могуће да ће бити неопходно и више комплета.

Одбијање дохране за бебе

Дојење је најбољи начин за исхрану бебе у првим месецима и ту нема дилеме. Многе труднице остају чврсте у својој намери да беба буде искључиво дојена и користе све расположиве ресурсе - од информисања о успешном дојењу, преко саветница за дојење и других опција које ће им омогућити да њихова беба доји. Ипак, то не значи да би приликом набавке ствари за бебу у потпуности требало да искључите набавку макар једне кутије дохране за бебе. Постоје одређене ситуације када је дохрана за бебе спас: када је мама из било ког разлога спречена да подоји бебу или је препорука лекара да се дода мало дохране након подоја тада је добро имати у кући ту једну кутију која ће помоћи.

Књиге и филмови за разбибригу

Први месеци са бебом умеју да буду прилично хаотични. Док се не успостави рутина и бебин сан не устали, многи родитељи буду прилично исцрпљени. Све је усмерено ка беби, а обзиром на актуелну пандемију, родитељи су углавном и друштвено изоловани. Мале ствари попут доброг филма и књиге могу врло повољно да утичу на енергију и расположење.

Решење: још пре него што се беба роди добро је саставити и набавити листу филмова, серија и прикупити књиге које ће послужити као душевна храна и разбибрига у хаотичним месецима са малом бебом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas