Oglas
· · Komentari: 0

Kada dete treba da krene u vrtić? Psiholog objašava koji uzrast je idealan

Roditelji se često pitaju kada je idealno da dete upišu u vrtić

1711973473_shutterstock_1187719606.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

S jedne strane, on je još tako mali, mazi se, potrebna mu je roditeljska pažnja. S druge strane, njemu je potrebna komunikacija, društvo, a roditeljima posao. Da, ovo je veoma teška odluka: kada poslati dete u vrtić i da li ga uopšte poslati?

Ruski psiholog i autor knjiga o dečijoj psihologiji LJudmili Petranovskoj odgovara za Parents.ru:

- Zaista, detetu je potrebna komunikacija sa vršnjacima od oko tri godine. Ali to ne mora da bude vrtić. Ovo mogu biti braća i sestre ako je porodica velika. Ili prijatelji i vršnjaci u dvorištu, ako možete da se igrate sa njima satima.

Detetu je potrebna slobodna igra uloga sa vršnjacima. To znači da deca rade šta žele. Igraju sami sebe, izmišljaju igru i razvijaju je. Odrasla osoba može nešto da ponudi, odrasla osoba može da vodi, da interveniše kada dođe do nekih sukoba, posebno sa malom decom. I što su stariji, odrasla osoba ređe interveniše. Ovo je ono što je potrebno.

Još jednom da naglasimo: prve tri godine bebi je više potrebna majka nego tim. Stoga je vrtić u koji se bebe šalju sa 1,5-2 godine više beznađe nego korist. Da, o njima se brine, ali takva rana "socijalizacija" je veoma teška za decu. A ako nemate druge mogućnosti, postavite veoma visoke zahteve za vrtić u koji će vaše dete ići.

- Ako ne želimo da dete pati, onda grupa ne bi trebalo da ima više od troje dece po odrasloj osobi, ako je reč o deci mlađoj od dve godine - objašnjava siholog.

- I mala grupa, ako su ovo deca od dve do tri godine. Tako da odrasla osoba ima priliku, ako je dete malo, da ga nosi u naručju, sedi sa njim, ljulja, razgovara sa njim, hrani sve na kašičicu. Ne može to da uradi sa grupom od 15-20 dece.

Ali počevši od treće godine, deca treba da komuniciraju jedni sa drugima. Ne pola sata na kraju dana, na igralištu, kada se završe svi časovi, već mnogo sati dnevno. Komunikacija u ovom uzrastu treba da bude glavna aktivnost deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas