Oglas
· · Komentari: 0

Kako da naučite dete da posprema za sobom? Evo gde roditelji najviše greše

Da li se pronalazite u tom začaranom krugu stalnog spremanja za decom?

1664268472_games-g840b020bc_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Koliko god da se trudite da ih naučite da sklone za sobom na kraju vi to radite. Melinda Bisram je još jedna mama koja je na kraju rekla dosta i uspela da nađe način da promeni svoje navike deci. Ona je podelila savete kako je to uspela u nadi da će pomoći i drugim roditeljima.

- Svaki put kada bih išla da pospremim nered, muž bi me streljao pogledom. Ali jednostavno nisam znala šta da radim, jer sam želela da uvek sve bude na svom mestu. Ali kada sam malo bolje razmislila, shvatila sam - kome to zapravo pomaže? Deci ili meni? Kako će ikada da nauče da pospremaju za sobom kada ja to uvek radim umesto njih? -  započela je svoju priču mama Melinda.

Postavite realna očekivanja

- Prvo i najvažnije jeste da sebi i svojoj deci postavite realna očekivanja. Naravno da bismo voleli da naša deca oponašaju naš stil čišćenja, ali u stvarnosti, dete od tri ili četiri godine verovatno neće da vrati stvari na svoje mesto baš onako kako bismo mi to hteli, i to je sasvim uredu. Pustite ih da oni slože kako misle da treba, iako to znači da ćete vi posle morati da reorganizujete stvari (kada ne gledaju), ali ovde je najvažnije da ih naučite odgovornošću u ranom uzrastu, kako bi čišćenje postala njihova rutina - savetuje Melinda.

Pročitajte još: Pet stvari koje bi svaka svekrva trebalo da poštuje: Za početak ne kritikujte izbor svog sina

Sve okrenite na pozitivu

- Znate one dane kada ste pod stresom pa idete po kući i gunđate. Ne zaboravite deca vas uvek posmatraju. Ako primetite da vam čišćenje uvek teško pada, ni sami neće prihvatiti tu obavezu. Zbog toga svemu pristupite sa dozom pozitive i smeha, čak i u trenucima kada vam je teško - ističe mama.

Ne pospremajte umesto njih

Ako su vaša deca još mala, jasno je da neće moći da pospreme sve sama. Umesto da pospremate za njima i pritom prigovarate, pomozite im. Pokušajte čišćenje okrenuti na aktivnost koju ćete obavljati zajedno i napravite od toga dobru zabavu.

- Ako od svoje dece stalno tražimo da pospremaju i svejedno to učinimo umesto njih, šaljemo različite signale. Neka pospremanje bude timski rad. Usmeravanje i pokazivanje gde stvari pripadaju pomoći će im da steknu naviku da to i kasnije rade sami - objašnjava Melinda.

Postavite jasna pravila

- Jedno od najvažnijih pravila koje imam kada su u pitanju moje devojčice jeste da uvek moraju da pospreme igračke kojima su se igrale pre nego što započnu novu igru sa nekim drugim stvarima. Ovo pravilo zaista deluje i mnogo olakšava posao. Nisu uvek oduševljene, ali znaju da da poštuju jer nema nove igre dok se sve ne sredi.

Pročitajte još: Da li deca treba da gledaju CRTANE FILMOVE pre spavanja? Naučnici došli do novih saznanja

Vodite tablicu zadataka

- Manja deca jako su uzbuđena kada im zadate šta treba da urade u kući. Učinite ga vizualno zabavnim uz njihovu tablicu zadataka. Iako odlično funkcioniše kod mlađih, i stariji vole ovakve izazove jer se osećaju odraslo i odgovorno, a tom cilju svi težimo - poručuje za kraj Melinda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas