Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да научите дете да поспрема за собом? Ево где родитељи највише греше

Да ли се проналазите у том зачараном кругу сталног спремања за децом?

1664268472_games-g840b020bc_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Колико год да се трудите да их научите да склоне за собом на крају ви то радите. Мелинда Бисрам је још једна мама која је на крају рекла доста и успела да нађе начин да промени своје навике деци. Она је поделила савете како је то успела у нади да ће помоћи и другим родитељима.

- Сваки пут када бих ишла да поспремим неред, муж би ме стрељао погледом. Али једноставно нисам знала шта да радим, јер сам желела да увек све буде на свом месту. Али када сам мало боље размислила, схватила сам - коме то заправо помаже? Деци или мени? Како ће икада да науче да поспремају за собом када ја то увек радим уместо њих? -  започела је своју причу мама Мелинда.

Поставите реална очекивања

- Прво и најважније јесте да себи и својој деци поставите реална очекивања. Наравно да бисмо волели да наша деца опонашају наш стил чишћења, али у стварности, дете од три или четири године вероватно неће да врати ствари на своје место баш онако како бисмо ми то хтели, и то је сасвим уреду. Пустите их да они сложе како мисле да треба, иако то значи да ћете ви после морати да реорганизујете ствари (када не гледају), али овде је најважније да их научите одговорношћу у раном узрасту, како би чишћење постала њихова рутина - саветује Мелинда.

Прочитајте још: Пет ствари које би свака свекрва требало да поштује: За почетак не критикујте избор свог сина

Све окрените на позитиву

- Знате оне дане када сте под стресом па идете по кући и гунђате. Не заборавите деца вас увек посматрају. Ако приметите да вам чишћење увек тешко пада, ни сами неће прихватити ту обавезу. Због тога свему приступите са дозом позитиве и смеха, чак и у тренуцима када вам је тешко - истиче мама.

Не поспремајте уместо њих

Ако су ваша деца још мала, јасно је да неће моћи да поспреме све сама. Уместо да поспремате за њима и притом приговарате, помозите им. Покушајте чишћење окренути на активност коју ћете обављати заједно и направите од тога добру забаву.

- Ако од своје деце стално тражимо да поспремају и свеједно то учинимо уместо њих, шаљемо различите сигнале. Нека поспремање буде тимски рад. Усмеравање и показивање где ствари припадају помоћи ће им да стекну навику да то и касније раде сами - објашњава Мелинда.

Поставите јасна правила

- Једно од најважнијих правила које имам када су у питању моје девојчице јесте да увек морају да поспреме играчке којима су се играле пре него што започну нову игру са неким другим стварима. Ово правило заиста делује и много олакшава посао. Нису увек одушевљене, али знају да да поштују јер нема нове игре док се све не среди.

Прочитајте још: Да ли деца треба да гледају ЦРТАНЕ ФИЛМОВЕ пре спавања? Научници дошли до нових сазнања

Водите таблицу задатака

- Мања деца јако су узбуђена када им задате шта треба да ураде у кући. Учините га визуално забавним уз њихову таблицу задатака. Иако одлично функционише код млађих, и старији воле овакве изазове јер се осећају одрасло и одговорно, а том циљу сви тежимо - поручује за крај Мелинда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas