Oglas
· · Komentari: 0

KAKO DA OPERETE DETETU KOSU BEZ SUZA, VRIŠTANJA I OTIMANJA: 7 trikova mudrih roditelja koji odmah deluju

Ovi saveti pomažu da mališan zavoli kupanje, i da bez problema našamponirate i isperete kosu

1691841221_shutterstock_1775522423.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Možda ste prava srećnica i mama deteta koje uživa da se kupa, igra sa penom i zabavlja se u kadi, ili ste mama za koju je svako pranje kose i kupanje izazov. Da li vaš mališan plače dok mu perete kosu, vrišti i otima se čim mu stavite šampon na glavu?

Ukoliko je vaš odgovor "da", donosimo vam neke praktične i jednostavne ideje mudrih roditelja kako da vaš mališan zavoli pranje kose i da održavanje higijene ne bude praćeno suzama:

1. Ne kupajte decu svakog dana

Prema uputstvima Američke dermatološke akademije, preporučljivo je da se deca kupaju najmanje jednom ili dva puta nedeljno. Te preporuke se odnose na decu starosti od šest do 11 godina, ali pod uslovom da se nisu isprljali igrajući se napolju ili nemaju nekakav kožni problem.

Kada je reč o bebama, savet je da ih roditelji ne kupaju baš svakog dana jer bebe imaju osetljivu kožu koja se lako isuši usled svakodnevnog kupanja. Umesto kupanja svakog dana, stručnjaci savetuju da bebama operete lice i da ih obrišete vlažnim sunđerom za kupanje.

Prečesto pranje kose može biti štetno – lišava vlasište prirodnog ulja i postaje suviše suvo – operite detetu kosu jednom, maksimalno dva puta nedeljno (naravno, specijalnim šamponom za bebe koji ne iritira oči i kožu).

2. Izaberite prave "rekvizite"

Glavna stvar je da je dete zauzeto nečim, rasejano i ne obraća pažnju na vašu nameru da se brinete o njegovoj kosi. Na primer, zamolite ga da opere i ispere kosu lutke dok vi radite isto za njega. Ili držite ogledalo pri ruci kako bi vaše dete moglo da se igra frizera dok mu perete kosu šamponom. Neka sebi pravi različite frizure od sapunjene kose.

3. Pustite ga da "zapeni" svoju kosu

Kod neke dece ne izaziva nervozu proces ispiranja, već trenutak kada se šampon rukom utrlja u kožu glave. Pokušajte da sipate šampon na krpu za pranje i namažite kosu njome ili zamolite dete da sama masira kosu šamponom.

4. Igrajte se igre "šta je na plafonu?"

Većina dece još uvek mrzi trenutak kada sapunastu glavu treba isprati vodom i ona im se sliva niz lice, u oči. Ovo možete izbeći ako dete zabaci glavu unazad - ali neće to učiniti tek tako. Stoga vas igra "šta je to na plafonu?" može spasiti. Dovoljno je uključiti maštu, a neke pukotine ili mrlje mogu se magično pretvoriti u ružičaste zečeve ili traktor igračku. Takođe možete unapred zalepiti stikere sa nekim detetu poznatim likovima na plafon kupatila i u ključnom trenutku ga zamoliti da kaže koga je tamo videlo.

5. Suva krpa može pomoći

Neka deca se osećaju mnogo mirnije dok peru kosu ako im lice prekrijete suvom krpom, pelenom ili salvetom i tako zaštitite od neprijatnih posledica u vidu prskanja vode i pene. Iako će se krpa sigurno brzo pokvasiti, to će detetu dati osećaj kontrole nad onim što se dešava. Kombinacija krpe i naginjanja glave može dovesti do činjenice da će ceo događaj proći bez plakanja.

6. Kosa sirene

Ako ništa od ovoga ne uspe, možete jednostavno da položite dete na vodu, licem nagore, podupirući ga rukom ispod leđa, i pažljivo mu ugurajte kosu tako da lice ostane iznad vode. Ako je kosa duga, onda možete sa devojčicom da se igrate sirene i zamisliti da lokne koje se njišu u vodi izgledaju kao alge.

7. Razmislite o časovima plivanja

Najbolji način da prevaziđete strah od vode na licu jeste da se pobrinete da dete jednostavno prestane da se plaši vode i da se oseća prijatno u njoj. Iako će to potrajati (i što pre počnete da navikavate dete na vodu, to bolje - u dobi od nekoliko meseci to je lakše učiniti nego sa tri ili četiri godine). Nakon što se dete oseti kao riba u vodi, neće ni primetiti kada mu se mlaz vode u kadi izlije na glavu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas