Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ОПЕРЕТЕ ДЕТЕТУ КОСУ БЕЗ СУЗА, ВРИШТАЊА И ОТИМАЊА: 7 трикова мудрих родитеља који одмах делују

Ови савети помажу да малишан заволи купање, и да без проблема нашампонирате и исперете косу

1691841221_shutterstock_1775522423.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда сте права срећница и мама детета које ужива да се купа, игра са пеном и забавља се у кади, или сте мама за коју је свако прање косе и купање изазов. Да ли ваш малишан плаче док му перете косу, вришти и отима се чим му ставите шампон на главу?

Уколико је ваш одговор "да", доносимо вам неке практичне и једноставне идеје мудрих родитеља како да ваш малишан заволи прање косе и да одржавање хигијене не буде праћено сузама:

1. Не купајте децу сваког дана

Према упутствима Америчке дерматолошке академије, препоручљиво је да се деца купају најмање једном или два пута недељно. Те препоруке се односе на децу старости од шест до 11 година, али под условом да се нису испрљали играјући се напољу или немају некакав кожни проблем.

Када је реч о бебама, савет је да их родитељи не купају баш сваког дана јер бебе имају осетљиву кожу која се лако исуши услед свакодневног купања. Уместо купања сваког дана, стручњаци саветују да бебама оперете лице и да их обришете влажним сунђером за купање.

Пречесто прање косе може бити штетно – лишава власиште природног уља и постаје сувише суво – оперите детету косу једном, максимално два пута недељно (наравно, специјалним шампоном за бебе који не иритира очи и кожу).

2. Изаберите праве "реквизите"

Главна ствар је да је дете заузето нечим, расејано и не обраћа пажњу на вашу намеру да се бринете о његовој коси. На пример, замолите га да опере и испере косу лутке док ви радите исто за њега. Или држите огледало при руци како би ваше дете могло да се игра фризера док му перете косу шампоном. Нека себи прави различите фризуре од сапуњене косе.

3. Пустите га да "запени" своју косу

Код неке деце не изазива нервозу процес испирања, већ тренутак када се шампон руком утрља у кожу главе. Покушајте да сипате шампон на крпу за прање и намажите косу њоме или замолите дете да сама масира косу шампоном.

4. Играјте се игре "шта је на плафону?"

Већина деце још увек мрзи тренутак када сапунасту главу треба испрати водом и она им се слива низ лице, у очи. Ово можете избећи ако дете забаци главу уназад - али неће то учинити тек тако. Стога вас игра "шта је то на плафону?" може спасити. Довољно је укључити машту, а неке пукотине или мрље могу се магично претворити у ружичасте зечеве или трактор играчку. Такође можете унапред залепити стикере са неким детету познатим ликовима на плафон купатила и у кључном тренутку га замолити да каже кога је тамо видело.

5. Сува крпа може помоћи

Нека деца се осећају много мирније док перу косу ако им лице прекријете сувом крпом, пеленом или салветом и тако заштитите од непријатних последица у виду прскања воде и пене. Иако ће се крпа сигурно брзо поквасити, то ће детету дати осећај контроле над оним што се дешава. Комбинација крпе и нагињања главе може довести до чињенице да ће цео догађај проћи без плакања.

6. Коса сирене

Ако ништа од овога не успе, можете једноставно да положите дете на воду, лицем нагоре, подупирући га руком испод леђа, и пажљиво му угурајте косу тако да лице остане изнад воде. Ако је коса дуга, онда можете са девојчицом да се играте сирене и замислити да локне које се њишу у води изгледају као алге.

7. Размислите о часовима пливања

Најбољи начин да превазиђете страх од воде на лицу јесте да се побринете да дете једноставно престане да се плаши воде и да се осећа пријатно у њој. Иако ће то потрајати (и што пре почнете да навикавате дете на воду, то боље - у доби од неколико месеци то је лакше учинити него са три или четири године). Након што се дете осети као риба у води, неће ни приметити када му се млаз воде у кади излије на главу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas