Oglas
· · Komentari: 0

SRBI MASOVNO DAJU OVA MUSLIMANSKA IMENA DECI: Mnogi misle da su hrišćanskog, a ne arapskog porekla

Pored naših, među onima koja nikako ne izumiru, a koja se daju devojčicama u Srbiji su i imena arapskog porekla

1712126033_Foto-PRofimedia-Shuterstoc-imena.jpg
Foto: Shutterstok, Profimedia
Oglas

Izbor imena predstavlja zabavan i istovremeno odgovoran deo pripreme za dolazak bebe na svet. Mnogi roditelji shvataju važnost ovog zadatka, svestni da će ime pratiti dete kroz čitav život i istovremeno ga izdvajati od drugih.

Trendovi u imenovanju se neprestano menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice, koja često nose i nekonvencionalna značenja.

Iako neki roditelji preferiraju klasična i tradicionalna imena koja su vekovima prisutna i ostaju relevantna, u Srbiji je sve učestalije da deca dobijaju imena arapskog porekla.

Srbi su često u zabludi da su ova imena stara hrišćanska, pa ih daju devojčicama, a zapravo su arapskog porekla. Današnji muslimanska deca nose imena tog porekla.

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju devojčicama u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

Sara - Ime potiče od reči "sarai" što znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom jeziku ime Sara znači "ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Iako je Sara popularna kako kod hrišćana tako i kod muslimana, u poslednjih nekoliko godina ime Sara bilo je među 10 najpopularnijih imena za devojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Ema - Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči "ermen" što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

Hana - Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke "kane" (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah.

Ime Hana (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, posebno u Nemačkoj.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas