Oglas
· · Komentari: 0
MAGIČNO

NAJMAGIČNIJI trenutak ljudskog života: Snimili pluća novorođenčeta pri prvom udisaju (VIDEO)

Rezultati istraživanja su pružili pregled procesa prozračivanja pluća kod novorođenčeta, fiziološke aktivnosti pripreme i naduvavanja pluća.

1615287680_beba.JPG
Foto: Printskrin / You Tube / Murdoch Children's Research Institute
Oglas

Ništa roditelja ne ispunjava osećajem olakšanja poput zvuka plača novorođenčeta. Taj prvi udah vazduha definiše vrlo važan trenutak u našem životu, a opet neobično je da je jedan od najmanje razumljivih ljudskih ponašanja.

Pretkliničke studije
Većina onoga što znamo o fiziološkoj aktivnosti unutar pluća tokom prvog udisaja dolazi ili iz pretkliničkih studija, koje često uključuju životinje, ili kroz invazivna promatranja koja reskiraju ometanje prirodnih plućnih funkcija, piše Science Alert.

Ali o tome se sada zna puno više. Naime, tim istraživača iz Australije, Nemačke, Švajcarske i Kanade je pomoću osetljivog senzora na pojasu koji su omotali oko prsa novorođenčeta nakon porođaja zabeležilo promene u volumenu pluća koje se javljaju u detetovim prvim minutima van maternice.

Pročitajte još: Puni su folne kiseline i gvožđa, a odlični su za ZDRAVU trudnoću: Evo šta treba da znate o PERINATALNIM vitaminima

- Zdrave bebe pri rođenju koriste se izuzetno složenim metodama prilagođavanja na disanje - rekao je klinički neonatolog David Tingaj sa Dečjeg istraživačkog instituta Murdoch (MCRI) u Australiji.

Deca vežbaju pluća u maternici

Uređaj je prikupljao slike bebinih prsa, što je zajedno sa video i audio podacima doprinelo detaljnim opisima više od 1.400 udaha koje je 17 beba napravilo nakon carskog reza.

Rezultati su pružili statistički pregled procesa prozračivanja pluća kod novorođenčeta, fiziološke aktivnosti pripreme i naduvavanja pluća kako bi im se omogućilo da preuzmu ulogu posteljice u razmeni gasova.

Pročitajte još: Roditeljstvo je izazov, a ovih 6 grešaka prave novopečene mame i tate

Pojednostavljeno rečeno, dok su deca u maternici, ona vežbaju svoja pluća. Iako su ona prepuna tečnosti koja se luči iz plućne sluznice, i dalje prividno dišu kako bi se mozak i mišići pripremili za tu aktivnost posle porođaja.

Plakanje stvara obrazac protoka gasa
Snažne kontrakcije u fazi guranja
Ovaj režim treninga jenjava neposredno pre rođenja. Snažne kontrakcije u fazi guranja kroz vaginalni kanal istiskuju deo tečnosti, a istovremeno daju obilnu dozu adrenalina koji govori plućima da upiju što više te tečnosti.

Veliki deo nje izlazi van s prvim naletom vazduha. Surfaktant koji oblaže plućne alveole pomaže im pri pražnjenju tečnosti i njihovom širenju, pa se čini kao da novorođenče grglja te zatim vrlo glasno zaplače.

Pročitajte još: Očevi, ne odlažite potomstvo, jer je rizik preveliki

To plakanje stvara jedinstveni obrazac protoka gasa koji pomaže u očuvanju funkcionalnog rezidualnog kapaciteta (volumen vazduha koji zadržavamo u plućima nakon što izdahnemo). Ali to disanje nije uravnoteženo između dva plućna krila, više je izraženo na desnoj nego na levoj strani.

Od svih zabeleženih udisaja, plač se najviše pojavio u prvom minutu nakon rođenja, a šest minuta kasnije više od polovine beba pravilno je disalo. Rezultati istraživanja pomoći će i kod razumevanja disanja kod nedonoščadi kojima intubacija može biti vrlo štetna.

Pročitajte još: Ime deteta otkriva karakter i ambicije roditelja: Starinsko znači konzervativnost, a jedinstveno i porodično?

- Ova studija pokazala je da su pluća beba mnogo komplikovanija nego što su to tradicionalne metode praćenja ranije sugerisale - saopštili su naučnici.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas