Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Cveće staro 65 miliona godina, a u Evropu je stiglo u 18. veku: Evo kako se pravilno gaje HORTENZIJE u saksiji

Uz tri laka koraka vaše cveće će zablistati

1618404778_flowerpot-1345371_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Hortenzije izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Pročitajte još: Kako da negujemo FIKUS? Napravite mu idealne uslove

Danas su mnogima omiljeno cveće, pa je leto ne zamislivo bez ovog cveta. Ovo raskošno cveće se može uzgajiti i u saksiji, na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. 

Pazite na veličinu saksije

1. Vodite računa o veliči saksije

Ove biljke veoma brzo rastu, pa za godinu dana mogu značajno da uvećaju veličnu svog korena, a tako i drugih delova. Zato je važno da pripazite na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte držanje ovog cveća u plastičnim saksijama. Neka veličina saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije, jer se njihova veličina kreće od pola pa više od dva metra.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Zbog čega treba da imamo CVEĆE U KUĆI? Istraživanja donose neverovatne zaključke

2. Smestite ih u senovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje.

Najbolje je da ih okrenete prema ističnoj ili jugoistočnoj strani sveta

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Pročitajte još: Sami napravite ORGANSKO đubrivo i bašta će vam bujati BEZ hemije i PESTICIDA

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

    Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas