Oglas
· · Komentari: 0
FENOMEN

Ginisov rekord: Najveći FIKUS na svetu puni 50. godina i nalazi se u Šumadiji! (VIDEO)

Najveći fikus na zatvorenom prostoru na svetu raste u Srbiji i ove godine slavi pola veka.

Oglas

Milkica Miletić, pisac i urednik programa u Domu kulture Čačak izuzetno je ponosna što ova insititucija slavi pola veka raka. Dom kulture nalazi se u strogom centru Čačka, a i sama zgrada je pravo umetničko delo arhitekte Luja Šverera.

Pročitajte još: Kako se gaje AFRIČKE LJUBIČICE? Jedne od najpopularnijih sobnih biljaka na svetu

Dom kulture je otvoren 1971. godine, a zgrada se prostire na 4.000 kvadrata. Međutim, uprkos tome što je ovaj hram kulture prepun kulturnih zbivanja, širom sveta je poznat po jednom "stanovniku".

Ginisov rekorder u Srbiji

- Naš fikus je Ginisov rekorder, najveći svoje vrste u zatvorenom prostoru, a pošto je posađen kada je zgrada izgrađena ove godien slavi 50. rođendan - kaže Milkica Miletić.

Prostire se kroz tri sprata zgrade!

Fikus se prostire kroz tri sprata! NJegova krošnja je impozantna i potrebno je napraviti tridesetak dugačkih koraka da bi se stiglo do kraja. Ispod krošnje je napravljena metalna konstrukcija koja drži njegove bremenite grane. Nega fikusa nije jednostavna kao što se obično misli.

Najveći fikus na svetu u Čačku Foto: A. M.

 

Održavanje fikusa

Fikus svake godine poraste metar, a redovno ga orezuju i uklanjaju suve grane i lišće. O njemu brinu stručnjaci JKP "Gradskog zelenila", jer je pravi spomenik prirode. Posle orezivanja fikus nastavi da buja. Godišnje poraste metar! Ovaj fikus je pravo čudo prirode, jer većina moe da izdrži desetak godina pre nego što počne da gubi lišće i lepotu.

Pročitajte još: ORHIDEJA ne cveta? Nekoliko saveta za pojavu prelepih cvetova

- Svi se pitaju kako ga zalivamo. Odgovor je jednostavan: nikako! Fikusov koren je duboko u zemljištu i sam je pronašao neki bunar odakle crpi vodu i raste i raste - ističe Milkica Miletić.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas