Oglas
· · Komentari: 0
PROLEĆE

Kejt Midlton je imala buket od ovog cveća, a poznati bend ima pesmu o njemu: Znate li koje CVEĆE uživa kultni status na evropskom tlu? (FOTO)

Iznova se zaljubite u ovu mirisnu ljupku biljku

1617884045_lily-of-the-valley-2188398_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Đurđevak (Convallaria majalis) dobija svoje botaničko ime od latinskih reči za "dolinu" (convallis) i "pripadnost maju" (majalis). Uprkos imenu, to nije ljiljan, pa čak ni u porodici ljiljana. .

Pročitajte još: Ne prihranjujte ih, nikako! Evo kako da NE UBIJETE sve svoje biljke dok ste NA PUTU

Poznati bend ima pesmu nazvanu po cvetu

Zone: Raste u zonama od 2 do 7. Ova ultraotporna biljka zapravo više voli hladno vreme, koje podstiče bolje cvetanje u proleće. Iako će tolerisati toplije vreme u zonama 6 i 7, bori se u zonama 8 i više.

Upotreba
Koristi se u službenoj medicini za lečenje srčanih bolesti, reguliše rad srca, jača ga, ublažava grčeve i deluje povoljno na krvne sudove. Sadrži otrovne glikozide i alkaloide. Danas farmaceutska industrija proizvodi velik broj preparata na bazi đurđevka. Koristi se cela biljka, cvetovi, lišće i koren

Izloženost: Raste u punoj ili delimičnoj senci. Ne voli previše sunčane ili suve periode. 

Pročitajte još: Znate li koji cvet se u narodu zove i DUHOVSKA RUŽA: Najbolje je saditi ga u jesen, a na proleće podariće vam najlepši vrt (FOTO)

Vreme cvetanja: Utvrđene biljke cvetaće sredinom i krajem proleća.

Visina: 12 do 36 cm.

Đurđevak se širi brzo puzećim rizomima koji se protežu tačno ispod površine tla. Tamo gde puštaju korene, formiraju se mali izdanci nazvani "kockice" koji niču listonosnim stabljikama i grozdovima sitnih zvonastog rebrastog ruba.

Prozodija

  • Uspevaće i cvetaće u jakoj senci, čak i pod lišćem i grmljem i duž zidova okrenutih ka severu.
  • Podnosiće sve vrste tla, uključujući kisela, glinovita, ilovasta i peskovita tla.
  • Zanosno cveće traje nekoliko nedelja, a na jesen slede sjajne crvene bobice.
  • Naturalizuje se lako, stvarajući gustu podlogu sa niskim održavanjem u koju se malo korova može infiltrirati. Može se koristiti i na padinama za kontrolu erozije.
  • Nije potrebna orezivanje ili zimska nega.
  • Otporan na jelene i zečeve.

Saveti za uzgajanje

U Evropi ima kultni status
Iako se đurđevak široko uzgaja u Severnoj Americi, uživa kultni status u Evropi, gde se smatra jednim od glavnih vesnika proleća i naziva se majolik kao simbol za maj (nime čamca koji su hodočasnici 1620. doplovili iz Engleske u Novi svet). 

Sadnja: Sadite biljke rano u proleće ili jesen. Ubacite pepeo na oko centimetar ispod linije tla uskim vrhovima okrenutim prema gore i korenima okrenutim prema dole, razdvajajući ih na oko 12 do 16 cm. Ne brinite ako biljke u početku izgledaju retko. Oni će popuniti praznine tokom druge sezone rasta. Iako đurđevak toleriše većinu tipova tla, više voli vlažno, dobro drenirano zemljište obogaćeno organskom materijom. U vreme sadnje, koristite veću količinu humusa ili baštenskog komposta kako biste povećali zemljište. Ako sadite mahunarke na jesen, nanesite lagani malč pre nego što se zemlja smrzne kako ne bi iznikle iz zemlje pre nego što su dobro ukorenjene.

Zalivanje: Jednom zasađen, đurđevak retko treba dodatno zalivanje, jer gusto lišće sprečava isparavanje vlage u tlu. Tokom sušnih perioda, dobro natapanje tla da bi bilo vlažno pomoći će lišću da ostane zeleno i zdravo celo leto.

Pročitajte još: Evo zašto bi trebalo da baš OVU BILJKU u doba KORONE imate u svom DOMU

Presađivanje: Kao i mnoge rizomatozne biljke, i đurđevak bi trebalo presaditi svakih nekoliko godina kako bi se kontrolisalo njegovo brzo širenje i kako bi biljke bile bujne i cvetale. Iskopajte i podelite biljke kada miruju (rano u proleće ili jesen) i nežno odvojite i ponovo zasadite koštice. Ako imate puno biljaka koje treba ukloniti ili preseliti, jednostavno izrežite velike strunjače korena lopaticom i podelite ih na manje grudice.

Pročitajte još: Vreme je za RUŽE! Odaberite pravu za svoju baštu: Penjačice će CVETATI cele godine, a OVE imaju najlepši miris

U buketu Kejt Midlton bilo je i đurđevka
Đurđevak je takođe omiljeni cvet u buketima kraljevskih nevesta, uključujući kraljicu Viktoriju, princezu Astrid od Švedske, Grejs Keli i Kejt Midlton. Poznati britanski rok bend "Queen" čak ima i pesmu koja je nazvana po biljci.

Štetočine i bolesti: Ovim žilavim dugotrajnim trajnicama retko smetaju štetočine ili bolesti. Najčešće bolesti su gljivično uočavanje lišća i truljenje krune. Najbolje preventivne mere su redovno proređivanje mesta sa đurđevkom kako biste poboljšali cirkulaciju vazduha i osigurali dobro odvodnjavanje tla. Takođe izbegavajte upotrebu gornjih prskalica za zalivanje biljaka.

Izbegavajte upotrebu gornjih prskalica za zalivanje

Pročitajte još: Najpopularnija biljka na društvenim mrežama: Cveta od proleća do jeseni, a najviše se koristi za BUKETE (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IRIS (@florariairis)

Gajenje biljke u zatvorenom: Ne morate čekati proleće da biste uživali u opojnom mirisu đurđevka. Lako je omogućiti da cveta u zatvorenom tokom zime. Iskopajte ih na jesen nakon što su bili izloženi jakim mrazeva, i stavite mahune sa najgušćim, najzdravijim korenima, držeći vrhove odmah ispod površine tla. Saksije postavite na svetlo mesto na sobnoj temperaturi i održavajte zemlju ravnomerno vlažnom. Za samo nekoliko nedelja počeće da cvetaju. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas